Brannebolsbor får rätt i VA-tvist – kan få tillbaka upp till 100 000 kronor

Svea hovrätt har slagit fast att den extra höga avgift som Nyköpings kommun tagit ut av boende längs den nya Kustledningen mellan Sjösa och Ånga inte är skälig. Det innebär att de fyra Brannebolsbor som överklagat kommunens särtaxa kan få tillbaka upp till 100 000 kronor vardera.

Särtaxan som Nyköpings kommun tagit ut av fastighetsägare längs med den kustnära VA-ledningen har benämnts som "Svenskt rekord i särtaxa". Nu slår Svea hovrätt fast att avgiften är oskälig och avslår Nyköpings kommuns överklagan till överdomstolen, därmed får Claes Norén och de tre andra Brannebolsborna rätt.

Särtaxan som Nyköpings kommun tagit ut av fastighetsägare längs med den kustnära VA-ledningen har benämnts som "Svenskt rekord i särtaxa". Nu slår Svea hovrätt fast att avgiften är oskälig och avslår Nyköpings kommuns överklagan till överdomstolen, därmed får Claes Norén och de tre andra Brannebolsborna rätt.

Foto:

Övrigt2018-01-09 14:07

– Turerna runt kustledningen har varit slarvigt skött från start, så det här känns jättebra, säger Claes Norén som tillsammans med Kjell Karlsson, Lars Wikman och Märta Holgersson-Breiding överklagade kommunens särtaxa till mark-och miljödomstolen för ett år sedan, och fick rätt. Nyköpings kommun valde dock att överklaga fallet till Mark-och miljööverdomstolen (Svea hovrätt) som nu slagit fast att särtaxa inte är skälig och avslår kommunens överklagande.

Brannebol är ett av flera fritidshusområden som ligger längs kuststräckan där den nya VA-ledningen byggts till en kostnad av 130 miljoner kronor. Området består av 49 bebodda fastigheter och ett tiotal tomter. Samtliga har tvingats ansluta sig till kustledningen till en kostnad på 270 000 kronor. Normaltaxan i Sverige för att ansluta sig till VA-ledningar ligger på 170 000 kronor.

Men Nyköpings kommun har hänvisat till fördyrande omständigheter för byggnationen av VA-ledningen och tagit ut en extra avgift, såkallad särtaxa, på 100 000 kronor. Det är alltså den summan som varit föremål för domstolsförhandlingar.

[fakta nr="1"]

Efter miljö-och markdomstolens dom, som gav Brannebolsborna rätt, valde Nyköpings kommun att överklaga till Mark-och miljööverdomsstolen som nu alltså går på tingsrättens linje: Det finns inga godtagbara skäl att ta ut särtaxa. Svea hovrätt skriver att Nyköpings kommun inte lyckats bevisa att det råder särskilda "särförhållanden" i området.

Fastighetsägarna i Brannebol kan förvänta sig att få tillbaka 36 procent av vad de betalat i anslutningsavgift, plus ränta. Det betyder cirka 70-100 tusen kronor vardera.

– Även om anslutningsavgifterna inneburit mycket pengar för de flesta, är det inte pengarna som varit drivkraften. Det här är vårt sätt att protestera mot hur Nyköpings kommun drivit projektet Kustledningen. Utöver anslutningsavgiften måste även varje fastighetsägare dra in vatten och avlopp från tomtgränsen. Det kan i vissa fall kosta lika mycket som anslutningsavgiften, säger Claes Norén.

Domstolen skriver att den inte kan pröva tillämpligheten av beslutet om särtaxa på hela verksamhetsområdet Brannebol. Inte heller besluta om en enhetstaxa för hela verksamhetsområdet. Överklagan av avgiften måste göras av enskilda fastighetsägare i området om saken ska prövas i tingsrätten.

Om inte Nyköpings kommun överklagar till Högsta domstolen, vinner domen laga kraft om fyra veckor.

Tidigare artiklar i ärendet HÄR:

Detta har hänt

Nyköpings kommun har bestämt att alla berörda fastigheter längs den nya VA-ledningen, Kustledningen, måste betala för förbindelsepunkterna till det nya allmänna VA-nätet

Utöver normaltaxan på 170 000 kronor har kommunen lagt på en särtaxa på 100 000 kronor.

Fyra personer i Brannebol har överklagat kommunens beslut om särtaxa, och fått rätt i mark- och miljödomstolen.

Nyköpings kommun har därefter överklagat domen till Mark-och miljööverdomstolen, men fått avslag.

Domen kan överklagas till HD.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!