Christer från Sörmland hjälper flyktingbarn i Bangladesh

Christer Östmark, barnsjuksköterska från Sörmland, är just nu på plats vid det enorma flyktinglägret i Bangladesh där han jobbar för Röda korset.

Övrigt2018-01-11 15:45

Eskilstunabon Christer Östmark, 67, har redan en mängd utlandsuppdrag i bagaget och har arbetat som barnsjuksköterska i bland annat Mocambique, Etiopien, Pakistan, Afghanistan, Uganda och Somalia.

Sedan en månad tillbaka befinner han sig i Cox's Bazar i Bangladesh där han tjänstgör på ett fältsjukhus som drivs av internationella Röda korset-federationen.

‒Sjukhuset sattes upp i oktober förra året och har 60 vårdplatser. Jag jobbar mestadels på barnavdelningen, berättar Christer Östmark som ska vara kvar i sammanlagt sex veckor.

Sjukhuset ligger strax intill ett gigantiskt flyktingläger där det bor omkring 900000 personer, många av dem barn. Invånarna i lägret är framför allt människor som flytt undan våldet i Rakhine i grannlandet Myanmar/Burma. Det senaste halvåret har 680000 människor anlänt från Rakhine och förhållandena i lägret är mycket svåra, enligt Röda korset.

‒Röda korset gör en jätteinsats här. Det är en stor sak att sätta upp ett helt sjukhus där det finns vårdcentral, barnavdelning, intensivvårdsenhet och operationssalar. Det sker också många förlossningar, ofta nattetid och det görs många kejsarsnitt, säger Christer Östmark.

Patienterna kommer både från flyktinglägret och från samhället där sjukhuset ligger.

‒Det är mycket folk som bor här omkring och vi gör ingen skillnad på vem som är vem, säger Christer Östmark.

Barnen som Christer Östmark träffar är bland annat drabbade av olika slags infektioner som hudinfektioner och lunginflammation. Många kommer också in med frakturer.

‒Bangladesh är otroligt tätbefolkat och trafiken är intensiv. Väldigt många barn blir skadade i trafiken, det är lätt att bli påkörd när man ska över gatan, säger han.

‒Vissa barn är undernärda men lyckligtvis inte så många som jag hade väntat mig.

Även om arbetet är ansträngande, både fysiskt och mentalt, trivs Christer Östmark utmärkt på sjukhusets barnavdelning.

‒Det är jobbigt på så sätt att det är långa dagar, ofta tolv timmar i sträck och så nattjour på det. Men sjukhuset i sig fungerar väldigt bra. Personalen är proffsig och gör ett jättebra jobb. Det är intressant och lärorikt att få vara här.

Christer Östmarks kollegor består dels av läkare och annan lokal personal från Bangladesh, dels av andra Röda korsdelegater från bland annat Norge, Finland, Schweiz och Australien.

Han är inkvarterad i en tältförläggning som enligt Christer Östmark möjligen kan upplevas som primitiv med svenska mått mätt.

‒Det fungerar bra, det finns dusch och ett litet kök. Det finns också en restaurang för patienter och lokalanställda där det går att köpa mat. Det blir rätt mycket ris.

Trots att det ofta är oroligt i flyktinglägret känner sig Christer Östmark trygg där han verkar.

‒Vi har säkerhetsföreskrifter att följa och kan inte gå ut hur som helst. Men situationen är okej.

Hemma i Eskilstuna väntar jobb på barnkliniken på Mälarsjukhuset och på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna där Christer Östmark är timsanställd vid behov.

Han kan dock tänka sig att återvända till Bangladesh om tillfälle ges.

‒Jag skulle väldigt gärna vilja åka tillbaka hit igen, säger Christer Östmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!