De vädjar till kommunen om ansvar för unga ensamkommandes boende

Kommunen måste ta ansvar för de ensamkommande ungdomarnas boendesituation. Så löd rubriken i det öppna brev som kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S) och övriga politiker i KS fick ta del av på onsdagsmorgonen.

Röda korset, Svenska kyrkan, Livboj 18 och Rotary är några av organisationerna som undertecknat det öppna brev som kommunstyrelsen i Nyköping fick ta emot under onsdagen. Organisationerna vädjar om att kommunen ska hjälpa de ensamkommande ungdomar som hamnat i hemlöshet.

Röda korset, Svenska kyrkan, Livboj 18 och Rotary är några av organisationerna som undertecknat det öppna brev som kommunstyrelsen i Nyköping fick ta emot under onsdagen. Organisationerna vädjar om att kommunen ska hjälpa de ensamkommande ungdomar som hamnat i hemlöshet.

Foto:

Övrigt2018-04-09 12:44

– Vi är fulla av beundran för de ideella insatser som görs för de ensamkommande ungdomarna. Och vi hade aldrig klarat flyktingkrisen utan dessa krafter, sade Urban Granström när han tog emot det öppna brevet som överlämnades av Chatarina Rehnström, ordföranden i föreningen Livboj18.

På plats fanns även Röda korsets Bo Hermansson och flera frivilliga som på ett eller annat vis engagerat sig i de ensamkommande ungdomarnas situation.

Malin Hagerström (MP) fanns även på plats tillsammans med Centerpartiets gruppledare Martina Hallström. Trion var överens om att civilsamhället är en del av den svenska samhällsmodellen, men att Nyköpings kommun inte har ansvaret för de ensamkommande ungdomar som är hänvisade till Migrationsverkets omsorg.

Däremot tyckte Malin Hagerström att Migrationsverket borde se över om inte den statliga ersättningen som i dag går till anläggningen i Flen, skulle kunna gå direkt till individen.

Läs tidigare artiklar om de ensamkommande ungas situation HÄR

Föreningen Livboj 18, Röda korset, Svenska kyrkan och Rotary är några av dem som undertecknat brevet och i det öppna brevet vädjar de om att kommunen ska ta sitt ansvar och att det är helt oacceptabelt att cirka 17 ungdomar i dag saknar tak över huvudet.

Hemlöshet leder till otrygghet och om inget görs är risken stor att de inte klarar sina studier och på sikt hamnar i utanförskap och kriminalitet.

Deras förslag är att kommunen ordnar ett tillfälligt boende där de kan bo och som kan bilda en bro in i samhället. Regeringen har skjutit till över 2 miljoner kronor i år för att ensamkommande ungdomar ska få möjlighet att bo kvar i Nyköping under studietiden. Pengarna har fördelats på ett fåtal individer och är nu slut.

Urban Granström svarar att det i nuläget inte finns någon möjlighet för kommunen att gå vidare med frivilligorganisationernas förfrågan om medel.

Men Malin Hagerström lovar att se över frågan ytterligare en gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!