Det har funnits valrörelser när nya tider tagit ut sin rätt, som 1921 när fem kvinnor valdes in i andrakammaren. Eller 2006 när en ung Fredrik Reinfeldt besegrade en alltmer självgod Göran Persson och bröt decennier av socialdemokratisk maktdominans. Politiken behöver frågor som drar utvecklingen framåt. Rådande valrörelse känns ljummen, som om vi har hört allt förut.
Sjukvård, skola, poliser och miljö, visst, det är angelägna frågor. Men, den avgörande frågan - den expanderande, aggressiva östpopulismen – inför den står partierna som paralyserade. Var finns partiledaren som får människor att höja blicken utanför landets gränser? Ändå anar vi nervositeten bakom kulisserna. Hur stora blir SD? Blir det kaos i riksdagen? Efter valet är kanske ingenting som förut.
Den ryska statsledningen sticker inte under stol med att den vill återta det forna Sovjetimperiets territorium eller maktsfär. Putinregimen söker inflytande över närliggande länder och vill därför splittra det demokratiska Europa. Man gör det genom att så split och misstro mot våra samhällen. När vi börjar gräla firar de triumfer. Putins Ryssland vill påverka Sverige framförallt för att stoppa ett svenskt Natointräde. Vi vet att ryska intressen har lagt sig i val i USA och i Europa. Varför skulle Sverige vara undantaget?
Lite yrvaket tittar vi upp från det svenska folkhemmet, där tilliten varit själva kittet. När vi gläntar på fönstret mot öster drar det kallt från en värld vi knappast vill se. En värld av korruption och maktfullkomlighet där ledningen inte drar sig för att röja undan oliktänkande, eller människor som inte passar in.
Desinformatörerna griper in i andra länder där det finns missnöje och spär på villfarelser. Det kan i Sverige exempelvis vara missnöje med tandvård som upplevs dyr, där man vrider det till att den har förstörts av invandringen. I själva verket har vi en tandvård och tandhälsa i absolut världsklass. Eller att Arbetsförmedlingens subventionerade nystartjobb endast gäller invandrare när regelverket i själva verket är lika för alla.
I debatten om ett eventuellt svenskt Natomedlemskap, vänder ryska ledningens intressen på frågan och söker etablera en omvänd sanning, den att Nato hotar Ryssland och att man därför måste rusta upp. Inte ska väl Sverige gå med i en krigsallians! I själva verket har Nato bildats, efter andra världskriget, endast för att bevara freden i Europa. Danmark och Norge är medlemmar sen starten.
När vi nu går och röstar är det dags att fråga sig, vilken sida står vi på? Inser vi att EU är världens största fredsprojekt? Inser vi att Nato är till för att skydda freden i Europa och försvara västerländska värderingarna som frihet, mänskliga rättigheter, demokrati och rättssäkerhet? Eller föredrar vi östpopulismen, där vi i hela Europa har fått rörelser som är emot EU, emot internationellt samarbete, emot Nato och som - hör och häpna - gillar Putin. Hoppsan. Någonstans sitter det säkert ett snyggt diplom på en vägg med stor guldstjärna - till Putinrysslands bästa desinformatör.
Se till att du vet vad ditt svenska parti tycker i dessa frågor. Höj blicken och slå vakt om vad vi uppnått i det fria och humanistiska landet Sverige.
Maria von Beetzen
säkerhetspolitisk debattör, Strängnäs, uppväxt i Nyköping