Deltidsbrandmän i hela Sverige rasade i höstas över ett försämrat avtal där bland annat OB-tillägg och bilersättning försvunnit. Några kallade det för ett chockbesked och ett slag i ansiktet på alla som ger av sin tid och energi för brandmannauppdraget.
– Kommunal påstår att vi visst kommer tjäna på avtalet, men jag vet inte hur de har räknat på det, säger Peter Gustafsson, deltidsbrandman och facklig företrädare i Gnesta.
– Det kanske går att hitta någon unik brandman med mycket daglarm men inga kvällar och heller, och som inte jobbar under sin ordinarie semesterperiod. Kanske att den personen får en marginell höjning.
I fredags fick Peter Gustafssons kollegor i Trosa nog och sade upp sig på grund av det i deras ögon försämrade avtalet. I söndags gjorde samtliga kollegor i Oxelösund samma sak.
Nu är frågan hur deltidsbrandmännen i Gnesta ska göra, vilket kommer att diskuteras under ett möte på onsdagskvällen.
– Det finns två läger där några inte riktigt känner för uppsägning och en del tycker att det är enda lösningen. Förhoppningsvis ska vi kunna komma fram till ett gemensamt beslut.
Samtidigt är Peter Gustafsson noga med att understryka att det är varje enskild deltidsbrandmans beslut och att detta inte är fackligt organiserat på något sätt.
– Men vi tar diskussionen så att alla känner sig bekväma med det, säger han.
Ett argument för att gå på kollegornas linje menar han är dels av ren solidaritet med de som har sagt upp sig, men den fackliga företrädaren tror även att påtryckningarna kan bli mer effektiva ju fler som sluter upp.
– Förhoppningen är att kunna riva upp avtalet och göra om, göra rätt, säger han.
Enligt Peter Gustafsson har man under flera års tid dragits med rekryteringsproblem av deltidsbrandmän. Det försämrade avtalet och de senaste dagarnas konsekvenser tror han inte kommer göra rekryteringen lättare.
– Vi brinner ju för det här jobbet, så det skulle kännas riktigt tråkigt om det blir så att vi faktiskt få följa upp uppsägningen hela vägen utan att få något motbud, säger Peter Gustafsson.