Det jäser i Öl-Mecka

Fyra entusiaster driver Södermännens hantverksbryggeri och håller därmed traditionen med öl i Gnesta vid liv. Ölet bryggs och tappas i källaren hemma hos en av bryggmästarna.

Gnestaapan är den mest populära flaskölen. En öl med beska. Killarna gillar överlag IPA och APA med smak.

Gnestaapan är den mest populära flaskölen. En öl med beska. Killarna gillar överlag IPA och APA med smak.

Foto:

Övrigt2017-07-16 22:00

1963 lades Gnesta Bryggeri ner men idag är fyra mikrobryggerier i full gång igen. Framgångsreceptet är att bryggarna är mer kollegor än konkurrenter. Dessutom har de helt olika inriktning.

Hemma i källaren hos Daniel Rosin brygger och tappar Södermännen sitt öl. De är fyra gamla kompisar som under flera års tid samlat på sig hundra olika sorters ölrecept. Sedan har de testat sig fram till den öl som numera säljs på lokala Systembolag.

– Det är en lång process, inget man bara brygger och sedan hoppas på det bästa. Det har tagit en stund att få ihop, så är det ju med alla öl, säger Daniel.

– Vi laborerar ju även en hel del med olika smaker och testar för att hitta fram till det rätta ölet, berättar Erik Gustafsson.

Chili och lakrits var en flopp som de testat likaså ingefäraöl som blev för stark - på grund av kryddmängden.

– Jag köper ofta det öl jag inte tidigare smakat. Det är ju kul att kunna känna hur mycket humle man använt för att få fram den rätta smaken, menar Mats Johansson.

Öl passar lika bra som vin till mat, hävdar Södermännen.

– Jag föredrar att dricka öl ur ett glas. Petflaskor öl är enbart en nödis på festivaler, enligt Per Pettersson.

I dagsläget har de tre produkter. Trots ett litet utrymme så kan de fyra inblandade leverera hundratals liter öl i månaden.

– Vi kör ut ölen till kunderna en vardagkväll i veckan efter våra ordinarie jobb. Jag tar min egen bil när jag lämnar flaskor på Skottvång, säger Danie.

Södermännen ser inte storbryggerierna som konkurrenter.

– Låt dom hålla på! Apk - alkohol per krona - gäller inte vår öl. 7,2 procent öl på burk är som sprit och smakar skit. Det säljer hur mycket som helst men det är vi intresserade av.

– Jag föredrar att dricka öl ur ett glas. Petflaskor öl är enbart en nödis på festivaler, enligt Per Pettersson.

Södermännen har låga omkostnader och ett litet lån och kommer fortsätta med öl så länge det är kul och efterfrågan finns.

– Ölen tar ju snabbt slut och det är jättekul att ölen säljer lokalt - från affärer till slott och värdshus.

I sommar levereras dessutom ett nytt bryggverk från Italien som kommer att underlätta bryggningen - 640 liter på sex timmar.

– Vi hoppas även på att sälja vår lättöl på golfbanor som Grytsberg. Barytonens bordsöl sitter ju perfekt efter en runda innan man kör hemtåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om