Maria Westerberg, känd från bland annat TV-programmet Junkplaneten på Barnkanalen, är uppvuxen i Gnesta och hon berättar att hon blev en smula nostalgisk av att gå och äta lunch i Frejaskolans matsal igen.
De tolv killarna i klassen kommer alla från Afghanistan, där drakflygning är något av en nationalsport.
‒De har fått utmana sig själva ändå genom att tänka mer på dekorationen. Vanligtvis handlar det mest om att bygga en drake som kan flyga så högt och snabbt som möjligt, säger Maria Westerberg.
Det är fullt fokus i klassen när SN kommer på besök. På väggen hänger ett par färdiga drakar med olika dekorationer, byggda av bambupinnar, tunn plast och fisketråd.
Abdul-Naser Alami har ritat Eifeltornet på en av sina drakar.
‒Jag vill väldigt gärna åka till Paris någon gång. Det är min favoritstad, berättar han.
Abdul-Naser Alami har, precis som de andra killarna i klassen, byggt drakar många gånger förr. Längst bak på draken hänger det flera svansar av plast. Det är viktigt för balansen, när man använder så tunna material, förklarar han.
Maria Westerberg gick i samma grundskola som rektorn för kommunens språkintroduktionsprogram när det begav sig, och det var så hon fick kontakt med skolan. Men att bygga afghanska drakar kunde hon sedan tidigare.
‒Jag har bestämt upplägget själv och ville hitta ett meningsfullt projekt där eleverna kunde känna stolthet över något, men ändå jobba på ett nytt sätt. Jag har tidigare lärt mig hur man bygger drakar av några afghanska killar i Stockholm.
Hon är mer än nöjd med veckan.
‒Det har varit jätteroligt.