Från och i dag kommer staten sänka ersättningen för kommunernas mottagande av ensamkommande ungdomar.
Bidragsnivån kommer att reduceras från 1900 kronor om dagen för varje mottagen ungdom, till 1350 för alla minderåriga barn och 750 för alla myndiga.
En konsekvens av bidragsneddragningarna är att många kommuner kommer att göra om sina HVB-hem till stödboenden, som till skillnad från den förra boendeformen inte kommer att vara bemannade med personal dygnet runt. Så kommer även att ske i Nyköpings kommun.
– Våra ekonomiska medel kommer kraftigt att minska, och därför måste vi anpassa verksamheten rejält för att kunna bedriva den med de medel vi har. Och det innebär att flera våra sju HVB-hem kommer att göras om till stödboenden, och att några av de gamla boendena kan komma att läggas ned, säger Gabriel Elling, som är förvaltningschef på Nyköpings familjehemsenhet.
Nyköpings kommun har närvarande hand om 130 ensamkommande ungdomar, varav 75 är placerade på kommunala boenden. Ett stödboende har redan etablerats av kommunen, där ungdomarna bor själva i lägenheter och bistås av personal i mån av behov.
– I och med övergången till fler stödboenden kommer konkret innebär att två av dessa kan dela på ett av HVB-hemmens tidigare personalstyrka. Men det kommer även fortsättningsvis finnas HVB-hem, för de ungdomar som behöver det här näravuxenstödet, och vi kommer inte att flytta över ungdomarna förrän de är mogna för det. Det här blir en fråga som vi får anpassa oss till längs med resans gång, säger Gabriel Elling.
Kommer de sänkta bidragen medföra att ni drar ned på personalstyrkan som jobbar med ensamkommande ungdomar?
– Ja, det är en given följd av det. Men sedan blir det hela tiden färre ungdomar, i takt med att de blir äldre och börjar klara sig själva, säger Gabriel Elling.