Försäkringen som ger rätt till tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn, vab, är uppskattad men svårhanterlig.
Trots försöken att skapa en bättre jämlikhet mellan könen, är det fortfarande fler kvinnor än män som utnyttjar försäkringen. Av de cirka 720 000 föräldrar som årligen vabbar, svarar mammorna för i genomsnitt nästan dubbelt så många vabdagar som papporna.
I genomsnitt har svenskarna årligen under 2010-talet tagit ut 5,4 miljoner vabdagar. Notan har nu passerat fem miljarder kronor per år.
En del av dessa pengar krävs tillbaka, efter att Försäkringskassan i sina utökade kontroller upptäckt att ersättningen betalats ut felaktigt. I fjol slog det så kallade vabfusket nytt rekord.
Då ställdes återkrav på 86 miljoner kronor. Det var en sex gånger så hög summa som under 2014. Det året gjorde Försäkringskassan 1 700 kontroller. När sedan kravet på sjukintyg från förskola och skola togs bort, lovade myndigheten att bli mer effektiv i sina kontroller. Under 2016 gjordes därför 3 000 kontroller.
Framför allt riktas dessa mot personer som med ett brottsligt uppsåt misstänks sätta i system att förvärvsarbeta samtidigt som de tar ut tillfällig föräldrapenning.
I fjol polisanmäldes cirka 1 050 personer för bidragsbedrägeri, jämfört med 224 under 2014.
Försäkringskassans kontrollutredningsverksamhet för ingen regional statistik över vabfusket. Enligt nyhetsbyrån TT finns de största vabfuskarna som avslöjats i enhet Stockholm, där en man krävs på 484 794 kronor, och i enhet Göteborg, där en kvinna ska betala tillbaka 417 256 kronor.