Flera miljoner till förlusttyngd vattenkraft

Vattenkraften i Nyköping har gått med förlust sedan kommunen köpte verken 2014. Så även i år. Nu skjuter kommunen in ytterligare miljoner i det kommunala bolaget för att täcka förlusterna.

Resultatet som visas i grafiken är det genomsnittliga marknadsvärdet för Nyköpings elproduktion, minus de fasta kostnaderna. I grafen visas också det genomsnittliga priset på elbörsen i öre/kWh och kraftverkens produktion i MWh/år.

Resultatet som visas i grafiken är det genomsnittliga marknadsvärdet för Nyköpings elproduktion, minus de fasta kostnaderna. I grafen visas också det genomsnittliga priset på elbörsen i öre/kWh och kraftverkens produktion i MWh/år.

Foto: Sjöberg Magnus Grimstedt/Grafik: Magnus

Övrigt2017-11-15 15:50

– Vi har varit tydliga hela tiden att kraftbolaget är en dålig idé och en förlustaffär, säger oppositionsråd Anna af Sillén (M).

Totalt är det 3,4 miljoner som kommunen nu skjuter in.

– Det är stora summor pengar man lägger på att täcka förluster i bolaget skulle man kunna satsa på framåtsyftande miljöåtgärder.

Men Anna af Sillén berättar dessutom att moderaterna är beredda att gå med på aktieägartillskottet.

– Men då under premissen att man inleder en process för att på ett kontrollerat sätt avveckla bolaget, säger hon.

Vad innebär det att avveckla det här bolaget, borde bolaget säljas?

– Det måste man titta närmare på exakt hur det ska gå till. Jag tror det blir oerhört svårt att sälja det här bolaget ärligt talat. Kanske snarare titta på möjligheter att inlämna verksamheten i den kommunala verksamheten. Det kanske inte är självklar att man ska ha alla kraftverk kvar i framtiden, säger Anna af Sillén.

Vad är skillnaden om den ingår i den kommunala verksamheten. Det här är redan ett kommunalt bolag?

– Jag tycker inte kommunen ska spekulera på elbörsen. Det är inte en kommuns uppgift. Vi vill se ett stopp på pengarullningen.

Om det forsätter som bolag finns det åtminstone en chans att tjäna pengar på verksamheten. Annars finns det bara möjligheter att spara pengar, beroende på vattentillgång och elpriser. Ser du inte en risk att kommunen gör ännu större förluster då?

– Det jag menar är inte att man lyfter av bolaget rakt av och fortsätter i den kommunala verksamheten. Jag vill vara tydlig med att man måste göra det här på bästa möjliga sätt.

[fakta nr="1"]

Varför skulle det bli pengar över till miljöåtgärder om man avvecklar bolaget?

– Kostnaderna för bolaget försvinner inte men just nu förlusttäcker vi ett bolag där prognosen att ekonomin ska vända är väldigt dålig.

Om kostnaderna är densamma oavsett hur du driver det. Vid ett avskaffande av bolaget har du inte ens en möjlighet att tjäna pengar. Hur ser du på det?

– Jag tror att du missförstår mig lite. Det vi säger är att avveckla bolaget och se hur man gör det på bästa sätt. Det kan vara delar av verksamheten.

Kommunalråd Malin Hagerström (M) tycker inte att bolaget ska avvecklas.

– Varför då? När det inte funnits vatten i ån har produktionen gått ner då kan vi täcka det med andra överskott, säger hon och syftar på Gästabudsstadens överskott.

Hon tror att bolaget har potential att gå med vinst.

– Kalkylerna från början var att det skulle dröja några år innan man börjar gå med vinst. Sedan får vi se framåt både för långsiktig drift och ta hand om ån.

Kraftverken går med förlust och länsstyrelsen kräver att ni gör något åt fiskvägarna. Tycker du att dammarna ska rivas, att det byggs omlöp, eller något annat alternativ?

– Utredningen är inte riktigt färdig, så jag vill gärna se den först. Man kan tänka både och.

Hagerström tror oavsett lösning att det kommer krävas kraftfulla investeringar i ån framöver.

Så mycket kostade affären

2014 köpte kommunen vattenkraften i Nyköpingsån för 30 miljoner av Vattenfall. Kommunen motiverade beslutet med att de hoppades på att kunna förbättra Nyköpingsån med vinsterna från bolaget.

Det finns tre kraftverk i ån. Vid Fors, Harg och Storhusfallet. Hösten 2016 gjordes ett turbinbyte i Hargs kraftstation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!