Medan Nyköpings kommun satsar stora resurser för att arrangera Forum Nyköping och diskutera integration, jobbar Ifrah Ali och hennes kollegor i föreningen Kvinnornas utvecklingsgrupp med integrationsfrågan i Brandkärr året runt.
Visst är Forum Nyköping ett bra initiativ, tycker hon, men de som är mest utsatta nås nog inte.
– Forum gynnar dem som inte känner till olika invandrarkulturer och kanske de invandrare som redan kan bra svenska och har jobb, men kanske inte dem som behöver integrationen allra mest.
Många gör det nog svårare än det är
Förra året var lokala föreningar inbjudna att stå i tält på Stora torget under Forumdagarna. I år är det borta och i stället finns små bodar där mat från olika delar av världen säljs.
– Föreningarna stod i sina tält och kunde inte ta del av föreläsningarna som pågick på stora scenen i ett annat tält. En del av dem kommer att ändå vara på plats, säger Christina Johansson, projektledare för Forum Nyköping.
Hur ser du på att det som sägs på Forum kanske inte når dem som behöver integrationen mest?
– Det handlar i hög utsträckning om att vi i majoritetssamhället ska släppa in. Då är det vi som ska ta oss en funderare över hur vi agerar.
Diskussionerna kan leda till att fler reflekterar över samhället, tror hon.
– Vi i majoritetssamhället bör fundera över hur man skapar ett samhälle som är inkluderande.
Men i Brandkärr är det många som inte känner till vad Forum Nyköping är, tror Ifrah Ali. Där bor många som påverkas negativt av den bristande integrationen.
– Där är det är väldigt tättbebyggt och många invandrare. Man bor med så många från samma kultur och då är det lättare att prata sitt eget språk. Det är lättare att integreras om man har bättre tillgång till svenskar. Jag önskar verkligen att det inte var så trångbott.
Och det allra viktigaste för integrationen, enligt Ifrah Ali, är arbete.
– Sysselsättningen, att folk kommer ut i arbete. Många har inget jobb och många invandrade akademiker jobbar med fel yrke.
Om fler kom ut i arbete skulle det bli lättare att komma in i svenska samhället.
– Det är bra både för att vi kan använda deras kompetens och för att det blir lättare för dem att lära sig bättre svenska och mer om det svenska samhället.
Ifrah Ali är dock positiv till framtiden och tror att det finns lösningar.
– Många gör det nog svårare än det är. Man pratar om integration som en jättestor utmaning som tar lång tid. Men jag tror att om man bara hittar rätt sätt så behöver det inte vara så svårt. Om man lyssnar på dem som har det svårast att komma in i samhället och hör vad de behöver för hjälp kan man hitta ett sätt, säger hon.