Läget betyder mycket, förklarar mäklaren Anna-Karin Wennerholm när SN frågar om en villaförsäljning i slutet av augusti. En fyrarumsvilla med utsikt över Frösjön såldes för 5 150 000 kronor, vilket var mer än en miljon över utgångspriset.
‒Läget är exceptionellt bra, och var det som spelade den största rollen i den affären. För det området är det ett rekordhögt pris, säger Anna-Karin Wennerholm, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Gnesta.
Enligt Svensk mäklarstatistik är det bara två hus som har sålts för högre summor i Gnesta kommun de senaste 24 månaderna, med brasklappen att enstaka försäljningar som till exempel sker utan mäklare inte rapporteras. De villorna gick för 5,3 respektive 5,8 miljoner kronor.
Snittpriset för en villa i Gnesta det senaste året är 2,6 miljoner kronor och Svensk mäklarstatistik redovisar en prisutveckling på 12,6 procent under den perioden. Men enligt många bedömare har prishöjningarna dämpats något de senaste månaderna, framför allt i Stockholm som brukar ge en fingervisning för hur det kommer att se ut i resten av landet framöver.
‒På somrarna brukar priserna stå still eller till och med gå ner. I år har det stått still någon månad extra, men vi får se vad hösten ger, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik.
Förklaringen till avmattningen är helt enkelt att hushållen i längden inte klarar av de kraftiga prisökningarna som har varit de senaste åren.
‒Bostadskostnaderna blir en allt större del av den disponibla inkomsten, det finns ingen rimlighet i att det ska fortsätta, säger Per-Arne Sandegren.
Att en villa i Gnesta ändå kan gå för en rekordsumma förklarar han med att lite mer exklusiva objekt inte är lika känsliga för svängningar på marknaden.
‒Det brukar vara så att de attraktiva objekten fortsätter säljas, medan de mindre attraktiva blir kvar längre när vi får ett mindre intensivt klimat på marknaden.
Anna-Karin Wennerholm ser dock positivt på framtiden:
‒Jag tror att det kommer att vara ett fortsatt högt intresse för bostäder i Gnesta.