Ett tiotal arbetslösa kvinnor har tackat ja till att delta i Prova på dagen. Nu står de framför svetsar och svarvar i Lernias lokaler på hemgården i Nyköping.
Läraren Patrick Blom visar Aijan Omar hur tig-svetsen fungerar. Han har själv ett långt arbetsliv som svetsare bakom sig och han gillar Arbetsförmedlingens initiativ.
– Det är jättebra. Många arbetsgivare har svårt att få tag i arbetskraft. Det är perfekt om fler kvinnor börjar jobba med svetsning, säger han.
Helene Lundström tar över svetsen efter Aijan Omar. Hon gillar också idén med Prova på dagen – och hon tycker att yrket som svetsare är klart intressant.
– Jag arbetade inom hemtjänsten en gång i tiden. Det var både tyngre och stressigare. Jag skulle absolut kunna tänka mig att jobb som svetsare, säger hon.
Förutom svetsning och svarvning får deltagarna också prova på hur det är att vara CNC-operatör, köra lastbil, grävmaskin och buss.
Tankarna på att ha en Prova på dag har funnits en längre tid, berättar Kristina Andreasson och Linda Söderström på Arbetsförmedlingen.
– Arbetsgivarna har svårt att få tag i arbetskraft till dessa yrken. Och många av dem vill gärna ha in fler kvinnor, eftersom yrkena är mansdominerade, förklarar Kristina Andreasson.
Förhoppningen är att några av kvinnorna också väljer att utbilda sig. Det tar ungefär ett år men sedan är de redo för arbetsmarknaden.
– De som är med på den här Prova på dagen har rätt att gå en arbetsmarknadsutbildning. När de är klara kan de vara så gott som säkra på att få jobb, säger Linda Söderström.
Ett tiotal kvinnor har tackat ja till att delta i Prova på dagen. Det är lite lågt, anser Arbetsförmedlingen.
– Vi hade hoppats på det dubbla. Nu får vi utvärdera detta och se om det blir nya Prova på dagar, säger Kristina Andreasson, som trots allt tippar på att det blir en fortsättning.