Giftväxt bekämpas: "Som att få hett vatten på sig"

Det är en ovälkommen, snabbspridande gäst – som dessutom är seglivad och giftig. Snart ska jättelokan bekämpas i Vagnhärad.

Jättelokan

Jättelokan

Foto: TT

Övrigt2017-03-12 16:00

Jättelokan är vacker. Men att komma i kontakt med den kan vara förenat med rejäl smärta.

– Den är ju jättefin att titta på, absolut. Men det här är en giftig växt och bryter du av en jätteloka och får saften på dig blir det ett brännsår på huden. Det är som att hälla hett vatten på sig, säger Jörgen Säleby, nationell delprojektledare vid Trafikverket.

Jättelokan kan bli tre meter hög och tio cm tjock. Växtsaften kan leda till brännblåsor som stannar kvar i flera veckor eller till och med orsakar ärr. Växten har tidigare importerats som prydnadsväxt men finns nu den längs Norrlandskusten och i hela södra Sverige. I sommar kommer Trafikverkets entreprenör Bayer att bekämpa jättelokan på järnvägsspåret mellan Lästringe-Vagnhärad. Det handlar om en sträcka på 90 meter som jättelokan brett ut sig på. Man var även på plats förra sommaren med bekämpningsmedel. Då identifierade Bayer att det även fanns "stora mängder jätteloka" utanför Trafikverkets spår/mark, enligt myndigheten på kommunal mark. Detta har Trosa kommun informerats om. Det är ännu så länge oklart om även kommunen kommer att bekämpa lokan.

– Vi kommer att bekämpa jättelokan från spåret ut till gränsen av Trafikverkets mark, säger Jörgen Säleby.

Den ovälkomna gästen sprider sig snabbt. För att Trafikverkets bekämpning ska ha bäst effekt och för att minimera spridningen är det viktigt att intilliggande fastighetsägare också bekämpar jättelokan på sin mark. Men det är en växt som inte ger sig utan hårda strider.

– Det är mycket svår att ta död på och du måste hålla på år efter år. Det räcker oftast inte med ett, två eller tre år, säger Jörgen Säleby.

Jättelokan

Från 2016 ingår Jättelokan i ett nationellt projekt för Trafikverket. Vid Trafikverkets kemiska jättelokabekämpning används alltid avstrykning, pensling eller stämpling. Jättelokan är vanligast i Stockholmstrakten och Skåne och kan bilda enorma bestånd. Brännskadeliknande symtom förekommer med kraftig hudirritation, rodnad och blåsor som kan bli stora och smärtsamma. Besvären kan kvarstå i veckor och även ärrbildning och mörkfärgning av huden förekommer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!