Det säger reportern Mathias Ståhle, som på lördagskvällen var på plats i Helsingborg och Grävseminariet 2018. Det arrangerades av Föreningen grävande journalister, som varje år delar ut Guldspaden, Sveriges tyngsta pris för granskande journalistik.
Reportageserien "Den svenska trollfabriken" var nominerat i kategorin "Mindre dagstidning".
När nomineringen tillkännagavs i mars var du inte så förvånad. Var vinsten väntad?
– Det var inte alldeles oväntat, så mycket kan jag säga utan att vara oödmjuk. Reportaget har ju haft så pass stort genomslag och blivit stilbildande. Kanske inte som arbetsmetod, men för hur man kan betrakta påverkansoperationer, näthat och trollkampanjer på nätet. Jag tror juryn hade svårt att gå runt det.
Sedan publiceringen av reportageserien "Den svenska trollfabriken" har Mathias Ståhle föreläst om metoden, materialet och reaktionerna på publiceringen, för flera journalistutbildningar, mediehus, föreningar, Försvarsmakten, Bofors, myndigheter och regeringen.
– Till regeringen har vi varit vid flera tillfällen, för att agera experter. Politiken får de står för själva, men vi kan åtminstone bidra med ett faktaunderlag. Jag skulle nästan säga att sedan reportaget publicerades har jag inte gjort så väldigt mycket annat än föreläsningar och jobb som på något sätt är knutna till det, säger Mathias Ståhle.
Utan en redaktion hade "Trollfabriken" aldrig blivit så bra och fått det genomslag det fick.
Han poängterar samtidigt att "Den svenska trollfabriken" i allra högsta grad varit ett lagarbete av Eskilstuna-Kuriren.
– Den här typen av jobb kan man inte göra som enskild journalist. Så mycket bygger på vad som händer när man publicerat. Man behöver en redaktion som tar emot tips, samtal, hotelser, vad det vara månde. Man måste vara flera som diskuterar igenom varje enskild del i reportaget. Utan en redaktion bakom hade "Trollfabriken" aldrig blivit så bra och fått det genomslag det fick, säger Mathias Ståhle.
Han menar att reportaget också visade att vägen ur mediernas pågående stålbad, är god och granskande journalistik.
– Jag tror att vi kanske också ingöt lite mod i våra läsare. Det kanske inte ser ut så just när det drar i gång, men den förnuftiga, tänkande och demokratiska människan är fortfarande en starkare kraft än hatstormarna på internet. De förlorade hedern, den moraliska fighten. Vi drog ner brallorna på dem offentligt.
Nu ser Mathias Ståhle fram mot nya utmaningar.
– Det har förvisso varit roligt, men jag vill inte vara ett one hit wonder som gör en bra publicering och sedan viger mitt liv åt att berätta om det. Det här känns som ett väldigt bra tillfälle att runda av det gjorda arbetet och börja med ett nytt projekt. Vad det blir vet jag inte riktigt än.
Och nu, hur ska du fira?
– Med champagne såklart. Det finns inget annat sätt.
"Den svenska trollfabriken" har tidigare vunnit Advokatsamfundets journalistpris och Eskilstuna kommuns demokratipris, samt nominerats till Stora journalistpriset. Mathias Ståhle har också utsetts till Årets avslöjare.
Det här var Mathias Ståhles sjätte och Eskilstuna-Kurirens åttonde nominering till Guldspaden. Två gånger tidigare har tidningen vunnit priset.
LÄNK ► Den svenska trollfabriken