– Jag älskar mitt jobb. Det är så viktiga frågor. Utövarna har rätt att tävla på samma villkor och vi åskådare har rätt att veta att kampen avgjordes på lika villkor, säger Peter Ström, tillförordnad chef på Svensk antidoping.
Under en lång tid var Peter Ström antidopingsansvarig inom svensk baseball tills riksidrottsförbundet svensk antidoping rekryterade honom för fem år sedan. Nu jobbar han således för alla riksidrottsförbundets 71 idrotter.
Hur jobbar svensk antidoping?
– I huvudsak så har man två spår. Att jobba förebyggande genom utbildningsinsatser där utövare får lära sig hur dopingkontroller går till och att de har skyldigheter till att göra det. Det är var och ens eget ansvar till att kunna det, men vi måste se till så att folk får informationen om hur kontroller går till, säger han och fortsätter.
– Den andra delen som kanske är mest känt medialt är att vi jobbar för att hitta fuskarna. Vi lägger ut strategiska kontroller vid olika tillfällen. Det beror inte på att vi misstänker att de är dopade men vårt jobb är att se till att plocka dem om de är det.
Hur går det till när ni ska göra en kontroll, är det slumpartat?
– Nej i grund och botten är det en riskanalys. Det gör vi på två nivåer. Först på idrotter där vi kan säga att till exempel kampsport är en högre dopingrisk än bowling. Sen kan vi på individnivå säga att de här individerna som tävlar på en viss nivå, tidigare har varit avstängda eller tränar i en viss typ av miljö där man tränar med någon som tidigare har förekommit på en utredning.
En idrottare som gör en väldigt snabb utvecklig kan få en annan riskvärdering. Svensk antidoping bevakar både fysiologiskt och resultatiskt utveckling. Men det finns även olika regler i olika idrotter. De kan till exempel göra testar utifrån resultat på mästerskap.
– Sen gör vi kontroller utanför tävlingar så man inte kan dopa sig mellan mästerskap. Då kan vi komma och väcka dig tidigt på morgonen eller var och när som helst och säga "Du är kallad till dopingkontroll".
Hur tar utövarna det?
– De tar det bra. De vet att vi kommer men inte när. Jag upplever att vi blir väl mottagna och dem gillar ju att de får en chans att visa att de är rena. Vårt syfte är lista ut vad för substanser de skulle ta till sin idrott, vilken tid på året och så slår vi till när det är strategiskt smartast.
Det finns olika grupper av dopingsubstanser. Några är anabola steroider som ger större muskler, av amfetamin blir du inte trött, bloddoping ger dig uthållighet och sedan kosttillskotten som inte är förbjudna, men vissa kan innehålla förbjudna substanser.
– Det är olika substanser beroende på om det är styrka, explosiv styrka eller uthållighet. När vi riskvärderar en idrott så tittar vi på vad det är för fysiologiska krav som ställs på personen som vill bli framgångsrik inom den här idrotten eller grenen som utövas.
Kan man av "misstag" få i sig förbjudna substanser?
– Njae. Det är doping på grund av bristande kunskap. Tar man medicin som är dopingklassat så måste man få en speciell dispens för det. Även om man är sjuk så ska man få idrotta, men man behöver giltig dispens.
Många kommuner och klubbar jobbar mot doping genom att informera om risker och ge medicinska råd. En kommun sticker ut med sina 82 klubbar.
– Nyköping är den kommun som har mest vaccinerade klubbar i hela landet.