Hållets äldreboende och avdelningen Sörgården på demensboendet Arken blir först ut i försöket med sex timmars arbetsdag i Nyköping. Det presenterade majoriteten i dag på en presskonferens.
Projektet drar i gång den 1 mars nästa år.
– Syftet med projektet är att ta ansvar för kompetensförsörjningen i en av våra verksamheter, där vi har de största utmaningarna, säger kommunalråd Nicklas Franzén (V) som även ser projektet som en viktig jämställdhetsreform.
Men det handlar även om sjukskrivningstalen och Franzén anser att projektet är ett konkret exempel på hur kommunen kan arbeta med det.
I Göteborg har redan ett liknande ettårigt projekt genomförts, som enligt Franzén visade på goda resultat ur de perspektiven.
Varför behöver ni prova samma sak i Nyköping?
– Jag hoppas att frågan lyfts mycket bredare, det behöv nationella medel för att implementera det här, säger Nicklas Franzén, som anser att det skulle bli alldeles för dyrt för kommunen om sex timmars arbetsdag infördes på samtliga verksamheter.
i Sydsvenskan. Men i samma artikel berättar forskare Bengt Lorentzo samtidigt att kostnaden för skattebetalarna landat på drygt 75 000 kronor extra per år för varje person som deltagit. Projektet varade i 18 månader.
Har ni några andra förväntningar på hur det kommer se ut i Nyköping?
– Det är väldigt svårt att uppskatta och vi har avsatt medel för den faktiska kostnaden när det blir minskad tid med personal, säger Nicklas Franzén, som vill följa projektet nära.
Han trycker på sjukskrivningstalen kommer bli extra intressanta.
På Hållets äldreboende deltar alla 29 medarbetare och på Arken är det avdelningen Sörgården med nio medarbetare som deltar. 14 personer beräknas behöva rekryteras när de anställda går ner till sextimmarsdagar och nio miljoner kronor avsätts till projektet.
För att utvärdera projektet ska två boenden användas som referens att jämföra med. Det blir Väverskan och Fruängskällan, som blir referensboenden.
Deltagandet i sextimmarsprojektet är frivilligt.