(texten börjar nedanför kartan)
[custom-embed script="PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3Lmdvb2dsZS5jb20vbWFwcy9kL2VtYmVkP21pZD0xZnoybEU2TEUtVThSMWRuUzVfVEpqcy1jRm00IiB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjQ4MCI+PC9pZnJhbWU+"]
Snart tvåårige Bastián springer gärna iväg från mamma Javiera Piña Vergara. De bor i Brandkärr, nära en av Nyköpings nyaste och största lekparker, Spökparken. Javiera gillar den, men saknar staket.
– Ingen lekpark här har det, så vi brukar åka ner till hamnen i stället, säger Javiera.
Hon skulle gärna se fräschare lekparker inne i bostadsområdet mellan höghusen.
– De har riktigt gamla gungor. En rutschkana är så använd att träet där metallen börjar på själva kanan, har nötts bort helt, säger hon.
Det är en fråga för bostadsbolagen, menar kommunens landskapsingenjör Albert Ellestad. Han är ansvarig för att driva den kommunala lekparksutvecklingen och där satsas miljontals kronor.
[fakta nr="5"]
2014 bestämde politikerna att skjuta till extrapengar till hans område och nästa år är sista året för satsningen. 70 lekparker skulle bli 50 när stora parker skulle ta de mindres plats. Nästan 8 miljoner budgeterades över flera år. Nu är antalet lekparker nere på 62.
De som har reagerat mest kritiskt är villaägare:
– Lekparker i villaområden är de som folk har saknat mest och klagat en del kring. De ser ofta dem som en förlängning av sina trädgårdar, säger Albert Ellestad
[fakta nr="1"].