En utbyggd cykelinfrastruktur anses av många bedömare ha goda möjligheter att bidra till målet 2030 om ett kraftigt minskat beroende av fossila bränslen inom transportsektorn.
cykelstrategi som gäller till 2021. Den lade grunden till en satsning för utökad cyklism som beskrevs som "betydande". Bland annat identifierades och prioriterades 13 stråk som behöver byggas ut för att knyta samman några av länets centralorter med kransorter och skapa bättre möjligheter till cykelpendling.
[fakta nr="2"]
Tillsammans skulle de kosta 170 miljoner kronor – lågt räknat. Och de berörda kommunerna skulle behöva stå för hälften. Det förklarar varför till exempel Nyköping islagt planerna på cykelväg till Enstaberga för cirka 13 miljoner. Nyköping–Skavsta saknar ännu finansieringsbeslut, uppger Högberg.
– Kommunerna har mycket annat att lägga pengarna på. Det får man ha förståelse för.
Trafikverkets schablon för gång- och cykelväg av normal standard är 3 500 kronor per meter. Omfattande processer som rör inlösen av privat mark och arkeologiska undersökningar kan dock medföra att kostnaden i realiteten blir den dubbla; "Det är som att bygga bilväg", säger Högberg.
– Man måste också fråga sig om allt måste byggas på en gång. I stället kan man göra det etappvis och börja med de delar som bedöms vara viktigast.
Problemet med finansieringen och tidsåtgången belyses väl av planerna för sträckan Eskilstuna–Sundbyholm. Det är det enda högprioriterade regionala objektet i cykelstrategin som är aktuellt för byggstart. Dit har det tagit fem år att komma. Den beräknade kostnaden har stigit från drygt 16 miljoner kronor till 34.
Svårigheterna till trots ser Fredrik Högberg, särskilt inom länets tätorter, ett stort sug efter utbyggda möjligheter att cykla.
– Behovet är stort och investeringarna har över tid ökat. Så vi har inget att skämmas för.