Hon tränar för att bli starkast

Bonnstyrka, tjurskallighet och en smula galenskap. Det är vad som krävs för att mäta sig med Sveriges starkaste kvinnor, enligt Malin Pettersson, 45 år. För tre veckor sedan blev hon Sveriges åttonde starkaste kvinna – som debutant.

Övrigt2018-11-13 10:00

– Jag har aldrig gillat att springa lopp, jag har inte flåset. Där­emot har jag alltid haft lätt för styrka, så när jag började träna med min personliga tränare för tre år sedan gled vi ganska snabbt in på styrketräningen, förklarar hon.

Även om det huvudsakliga syftet var att gå ned i vikt fick träningen snabbt ett annat syfte.

– Jag märkte snabbt att jag blev piggare, jag mådde bättre

– Allting blev bättre. Och även om jag inte gick ned i vikt ändrades kroppen. Jag fick mer muskler.

– Vid något tillfälle insåg jag att okej, jag kanske inte blir fotomodell, men vad annat kan jag bli bra på? Att bli råstark blev mitt nya fokus och jag kastade ut vågen. Den var helt enkelt inte mitt mätverktyg.

– Träningen blir mycket roligare när den är ett självändamål och inte ett sätt att gå ned i vikt, berättar Malin Pettersson som bor i Sköldinge med man och två barn.

Hon kunde aldrig föreställa sig att ställa upp i en Strongwoman-tävling, dessutom mot den absoluta Sverige-eliten – som också är bäst i Europa. Ändå ställde hon upp i en tävling 21 oktober.

– Jag ville ha en extra sporre till styrketräningen. Jag har väl spelat någon fotbollsmatch, men annars hade jag aldrig tävlat förut. När jag anmält mig så ångrade jag mig direkt. Men då var det bara att köra på. Jag hade en månad på mig att lära mig själva sporten.

Med tre år av styrketräning som grund och med en förkärlek för tunga lyft fokuserades träningen på de olika grenarna inom Strongwoman. Bland annat att lyfta en 90 kilo tung atlassten upp på en 110 centimeter hög bänk, att förflytta sig med en 85-kilosväska i varje hand och att dra upp 140, 160, 180 och 200 kilo i marklyft.

– Mycket handlade om att lära sig att använda rätt muskler för att kunna förflytta dessa tunga och otympliga föremål.

Hennes coacher Mattias Lindgren och Sabina Berg håller med och fyller på:

– Vårt jobb var främst att hjälpa till med tekniken, för att minska skaderisken. Malin är väldigt naturligt stark, har fallenhet för styrketräning och gillar att lyfta så tungt det bara går. Det gällde bara att hitta kraften i kroppen för de grenspecifika rörelserna, berättar Mattias Lindgren, som varit Malin Petterssons tränare sedan hon började träna för tre år sedan.

Sabina Berg poängterar att det krävs mer än fysisk styrka.

– Du har alltid haft jävlar anamma, men du måste ändå tro mer på dig själv. Du tror att vi gör halva jobbet, men det vi gör är att få dig att förstå att du kan göra jobbet, säger hon till Malin, som hon coachade på plats i Kistamässan där tävlingen arrangerades i oktober.

Malin Pettersson blev åtta av 16 deltagande kvinnor på det som motsvarar SM i Strong­woman.

– Vem som helst kan verkligen tävla i den här sporten, så länge man gillar tung träning. För mig var det så roligt att hitta något där jag verkligen kan vara bra, där jag kan använda min kropp till en fördel. Jag kan tänka mig att andra som känner att de inte platsar i en crossfittävling eller på ett lopp kan uppskatta tävlingsformen också. Nu är jag inte bara stark utan lika stark som killarna, vilket är superhäftigt.

En viktig bit i utvecklingen är att tro på sin egen förmåga.

– När jag körde själv lyfte jag 60 kilo i marklyft och tyckte det var tungt. Mattias kom in och såg det och började lasta på vikter. ”Räkna inte”, sa han. ”Lyft bara”. På samma träning ökade jag mitt personbästa från 60 till 130 kilo. Helt galet!

Malins bästa tips för att komma i gång

1. Kom ihåg att det aldrig är försent!

2. Våga gå in på gymmet, i träningslokalen, på träningen. Det är ingen som tittar snett och alla är nya någon gång. Så våga, även om det är läskigt i början.

3. Ta hjälp av någon. För mig har samarbetet med Mattias varit grunden, som gör att jag så gott som kan stå på egna ben i dag.

4. Välj en träningsform som är rolig i första hand – och ett måste i sista hand.

5. Sätt upp delmål i träningen. Ha mål som du kan uppnå varje månad. Det ska vara realistiskt, så att du när du kämpar kan nå det ganska snabbt. Sedan sätter du nya mål hela tiden. Jag har ett block hemma där jag skriver in mina personbästa.

6. Filma! Det är ett bra sätt att dokumentera framsteg, men också teknik. Det blir ett pedagogiskt verktyg för att se om man gör rätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!