– Det är tre saker, hot, våld och kränkande särbehandling som bekymrar mig mest. Att vi ändå har så stor andel av våra anställda som blivit utsatta för hot eller direkt våld på arbetsplatsen är oerhört tråkigt, säger Henny Larsson som är personalchef vid Oxelösunds kommun.
16 procent av de som svarat på undersökningen säger att de blivit utsatta för hot och 13 procent för våld det senaste året. I knappt 40 procent av fallen anser kommunmedarbetarna att de inte har fått hjälp. När det gäller våld är det nästan uteslutande en brukare eller elev som pekas ut. När det gäller hot anges en brukare eller elev i 80 procent av fallen. I en fjärdedel av fallen med hot har det dock handlat om någon annan, som exempelvis en medborgare eller anhörig, som stått för hotet.
Det är tre saker, hot, våld och kränkande särbehandling som bekymrar mig mest
– Det kan vara en lärare som blir slagen och sparkad av en elev, exempelvis när de ska gå emellan barn som bråkar med varandra, säger Henny Larsson.
Till stor del handlar det om personer som är i beroendeställning till kommunens personal. Som exempelvis skolbarn, dementa och psykiskt funktionshindrade.
– I mångt och mycket kan vi inte eliminera det här. Vi kan inte ta bort eleverna från skolorna och vi kan inte köra ut funktionshindrade på gatan för att de är våldsamma mot våra medarbetare. Men vi kan utbilda personalen i hur de ska bemöta de här situationerna, fortsätter Larsson.
[fakta nr="1"]
Anmälningarna har ökat de senaste åren. Om det handlar om att hot och våld ökat, eller om att det kommer upp till ytan för att kommunen arbetat mer med frågorna, kan inte Henny Larsson svara på.
Jag tror inte att våra anställda är känsligare än andra eller att våra barn skulle vara våldsammare
– Det har inte hänt något som gjort att någon av våra anställda har behövt vårdas på sjukhus. Däremot har det varit så pass allvarligt i vissa fall att vi gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket, säger hon.
– Jag tror inte att våra anställda är känsligare än andra eller att våra barn skulle vara våldsammare. Däremot har vi haft fokus på frågan en tid, haft utbildningar och tagit fram rutiner. Men vi kan uppenbarligen bli bättre när det gäller att ge stöd till de anställda, fortsätter Larsson.
14 procent av de anställda har svarat att de blivit utsatta för kränkande särbehandling under det senaste året. Knappt hälften av dem anser att de efter det fått den stöd och hjälp de behöver. I drygt hälften av fallen är det en kollega som anges som den som stått för särbehandlingen, i 33 procent av fallen en brukare eller elev och i 29 procent av fallen en chef.
Nu kommer resultaten att skickas ut till respektive chef.
”Gruppresultaten presenteras för alla grupper och tillsammans ska varje grupp ta fram åtgärder med koppling till sina styrkor och utvecklingsområden och dokumentera dessa i sin handlingsplan för arbetsmiljö, säkerhet och hälsa”, skriver kommunen på sin hemsida.