Trosa kommun har kontaktats av flera personer som vill veta om de har rätt att bada vid badplatsen vid Gisesjön. Detta efter att ha blivit trakasserade och bortkörda.
När Trosabon Veronika Rylander Meijer under tisdagen fanns på plats vid badet blev hon och sällskapet dåligt bemötta.
– Det var en man där som utan att säga vem han var upplyste oss om att det var privat område. Han menade att badet endast är till för de som äger en fastighet i området och att vi borde skaffa en bostad där om vi vill bada. Han sade även att han faktiskt har rätt att avvisa oss från platsen och tipsade om andra badställen vi kunde åka till i stället, säger Veronica Rylander Meijer.
Mannen tog sig själv på stort allvar och fortsatte mästra. Veronica och sällskapet, bland annat dottern och hennes pojkvän, tyckte att situationen började bli olustig.
– Det blev ju obehagligt. Han menade även att det var parkeringsförbud ute på stora vägen, där vi hade parkerat eftersom det står ”privat väg” in mot badet. Och när vi sade att badet omfattades av allemansrätten svarade han att "nej, så är det verkligen inte."
På ett Trosaforum på internet framgår att flera andra personer blivit bortkörda från badplatsen vid Gisesjön. Och inte bara det. "Sist jag var där låg det stenar uppkastade på fronten på bilen, såg även fler bilar som blivit utsatta för steninvasion samma tillfälle. Då stod vi dessutom utanför bommens gränser", skriver en kvinna.
SN har även tidigare rapporterat om att vissa personer på flera platser i Trosa kommun försökt förhindra badsugna från att svalka sig, bland annat via privata skyltar. Enligt Ulf Hagstedt, teknisk chef på Trosa kommun, är det ingen tvekan om att den aktuella mannen och andra självutnämnda badplatspoliser oftast har fel.
– Den här badplatsen förvaltas och ägs av Gisekvarns tomtägareförening, de har byggt upp badet tidigare och driftar det. Men allmänheten har rätt att bada där enligt allemansrätten. Så är det bara och jag har även stämt av med samhällsbyggnadskontoret. Vad gäller parkeringen hänvisar jag till skyltningen i området och den måste man förstås beakta, säger Ulf Hagstedt och tillägger:
– Det här en fråga som kommer upp då och då, vart annat eller vart tredje år.