Nu på torsdag presenteras Socialstyrelsens nya kartläggning på socialnämndens möte. Kartläggningen visar inte bara att Nyköping har flest antal hemlösa i länet, utan att antalet hemlösa även ökat från år 2016 då 228 personer saknade fast bostad.
Anna Ulf säger att man ännu inte analyserat hela kartläggningen men hänvisar till den nya anvisningslagen som trädde i kraft i mars 2016, som innebär att kommunerna är skyldiga att ta emot ett visst antal nyanlända flyktingar. År 2017 anvisades 115 nyanlända personer till Nyköpings kommun, siffran för 2018 är 73 personer. För flera av dem saknas permanenta bostadslösningar och många bor tillfälligt på vandrarhem eller hotell. Anvisningslagen är tvingande och av Sveriges 290 kommuner är det 195 kommuner som inte klarat att uppfylla de statliga kraven.
Anna Ulf är medveten om att många kommuner tampas med samma problematik och nämner även Nyköpings snabba tillväxttakt som en försvårande omständighet.
‒Nyköping är en stad som växer fort och trots att det byggs nya bostäder på flera håll, har vi inte hunnit få fram nya bostäder i önskvärd takt.
Av de 280 hemlösa var vid mättillfället 73 personer akut hemlösa, att jämföra med Eskilstuna som bara hade 15 akut hemlösa. Med akut hemlöshet menas personer som helt saknar någonstans att bo och sova. I gruppen "akut hemlösa" är missbrukare överrepresenterade och enligt Nyköpings kommun håller man på och utökar boendeplatser inom missbruksvården, bland annat i Röda villan vid Hemgårdsområdet där personer med missbrukproblem kan erbjudas en stabil boendemiljö.
[fakta nr="1"]
Enligt kommunstyrelsens ordförande, Urban Granström, pågår ytterligare åtgärder för att få bukt med de höga hemlöshetstalen.
‒ Vi bygger i snabb takt. Kommunen bygger just nu 20 bostäder på Ängstugevägen. Ytterligare 60 bostäder ska i ett senare skede byggas på Brandholmen. Även en gruppbostad ska byggas. Räknar vi in privata aktörer blir cirka 300 bostäder klara 2017 och 400 nästa år, säger Urban Granström.
Bara 17 procent av landets kommuner har en övergripande plan för att motverka hemlöshet och utestängning från arbetsmarknaden. Och bara 23 kommuner har en rutin för att förhindra att barnfamiljer vräks. Nyköpings kommun har tagit åt sig av kritiken och menar att kommunens socialtjänst når och stöttar allt fler med skuldsanering, och vräkningsprevention. Via kontakter med hyresvärdar får socialtjänsten snabbt information om hyresskulder och går in med stöd för att undvika vräkning, uppger kommunen på sin hemsida.
Tillsammans med Svenska kyrkan, Stadsmissionen och andra frivilligorganisationer pågår även arbetet för att kunna öppna ett härbärge. En arbetsgrupp är bildad och lokal söks just nu.