Trosa är Sveriges 72:a bästa grundskolekommun, enligt Sveriges kommuner och landsting som nyligen publicerade sin årliga rankning "Öppna jämförelser grundskolan".
Sämre betyg för årets niondeklassare är en förklaring till tappet från en 22:a plats förra året, men SKL väger in en lång rad andra faktorer i sin bedömning.
‒Det var förväntat att det skulle bli ett tapp, men kanske inte att det skulle vara fullt så stort, säger Helena Koch (M), ordförande för humanistiska nämnden i Trosa, som fattar beslut i skolfrågor.
Trosas mål om att vara bland de 20 bästa kommunerna i landet ligger kvar. För att klättra uppåt igen krävs mer undervisningstid i skolan, menar Helena Koch.
‒Ett läsår har som minimum 178 dagar i skolan, vi ligger på 180-181 dagar i Trosa nu. Det kommer att bli fler dagar i skolan under terminerna, det är vad som behövs nu, säger hon.
Gnesta placerade sig på plats 274 förra året och var därmed en av landets sämsta kommuner. Förbättrade resultat för årets nior gör att Gnesta nu tar ett rejält kliv uppåt och hamnar på plats 92, men är alltså fortfarande sämre än Trosa i de här jämförelserna.
‒Det är jätteroligt, och det ligger massor med arbete bakom det här. Det är lärarna, pedagogerna och rektorerna som ska ha äran, säger Annika Eriksson (S), ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Gnesta.
Hon nämner bland annat omläggningen av förstelärartjänsterna, som nu jobbar mer med utveckling och kollegialt lärande, som en satsning som gett effekt.
‒Man ska vara stolt när man rör sig i den riktning man tänkt sig, men det finns alltid mer att utveckla, konstaterar Annika Eriksson.