Nästan varje välsorterad butik säljer broddar som man kan kränga på sina skor när snön eller isen lägger sig på gatorna vintertid. Men det finns också skor med dubbar som är anpassade för den svenska vintern och som har bättre funktionalitet. Men vad ska man tänka på när man ska välja sko?
– Det finns olika typer av dubbar så det handlar om var man ska gå eller springa. Det finns de som trycks in i skorna och fungerar både på asfalt, i skog och i mark. Sedan finns det dubbar som är lite längre som bara fungerar i skog och mark. Så jag tycker man ska fundera på hur det ser ut där jag tänker gå eller springa. Är jag bara i skog och mark, som en orienterare, eller kommer jag ta mig lite till och från i stan.
– Och är man på hårt underlag ska man tänka på dubbar som sviktar så att det inte blir halt när man går på asfalten.
En investering i en dubbsko kan vara värt, för de flesta brukar hålla i fyra-fem år eftersom de inte används alla dagar på året utan bara under begränsade perioder.
– Sedan har vi de med hund som promenerar i sina dubbskor från 1 november och slutar i mars. Då är det klart att skorna kanske inte håller så länge, säger Rickard Granander på Ortosia i Eskilstuna.
En normal dubb är från tre till fem millimeter lång men varierar beroende på gå- och löpmodell. Vanligtvis är det runt 18 carbon- och 18 gummidubb i gåmodellerna och i löpskorna lite färre (14–16 stycken).
– Så den största skillnaden när det gäller gå- och löpmodellerna är inte mängden dubb utan att de är mer anpassade i sulans mjukhet, att det är en korrekt stötdämpning och att man håller ner vikten på skon för att få den smidigare. Så den största skillnaden är själva skon.
Är det någon skillnad i kvalité på vanliga promenadskor och de med dubbar?
– Jag tycker oftast att dubbmodellerna håller lite högre kvalitet. De är anpassade för vårt klimat. Det största problemet är att sulor som fryser och blir hala är gjorda för ett annat klimat. Med andra ord, dubbmodellerna är gjorda för en svensk vinter, så de har bättre funktionalitet överlag.
Prismässigt ligger dubbskorna lite högre än den vanliga modellen.
– Vill man ha en bra kvalitetsmodell av enklare slag så kan man nog hitta någon för 1 300 kronor men vill man ha kängor eller en högre sko så går det uppåt i pris, säger Rickard Granander.
Är det några material som man ska undvika?
– Jag tycker att det är viktigt att dubbarna är av rätt sort. Carbondubb är av samma material som finns på bildäck vilket gör att du får en lång livslängd plus att de tål vatten. Det finns vissa som använder ståldubb och det fungerar men sedan finns det även de som använder allt möjligt konstigt skrotmaterial men de blir väldigt dåliga fort, säger han och fortsätter:
– Ju hårdare dubb, desto längre livslängd. En bra dubb ska se ut ungefär som en sockerbit och när du tänker dig att sockerbitens hörn blir slöa får mer som en vanlig spets, då hugger den inte på samma sätt. Och ju sämre och mjukare material du har, ju snabbare slits dubbarna.
Vill du veta mer om dubbskor för vinterunderlag, ta då kontakt med din lokala sko- eller sportbutik.