Under höstens andra kyrkomöte i Uppsala har antagandet av en ny kyrkohandbok stått högst på dagordningen.
I kyrkohandboken regleras Svenska kyrkans liturgi. Det vill säga hur gudstjänster ska firas, och hur dop, konfirmationer, vigslar och begravningar ska förrättas.
Den uppdaterade kyrkohandboken klubbades igenom av politikerna i kyrkorådet under torsdagen, och innehåller exempelvis nya riktlinjer för kyrkomusiken och stipulationer gällande kyrkans språkbruk, som ska utgå från att Gud är bortom kön. I enlighet med detta kommer den välkända bönen Fader vår inte längre ingå som ett obligatoriskt gudstjänstinslag, och maskulina benämningar som "han" eller "herre" kommer att ersättas med det könsneutrala ordet "Gud".
De nu fastslagna förändringarna har emellertid mött skarp kritik.
Vissa har hävdat att processen som lett fram till antagandet av kyrkohandboken präglats av jäv, och att synpunkter från remissinstanser har ignorerats. Och Mikael Löwegren, komminister i småländska Ljungby, har till TT gett uttryck för nedtonandet av det maskulint klingande vokabulären kommer att försvaga idén om inom kristomdomen så centrala treenigheten, föreställningen om Gud som Fadern, Sonen och Anden.
– Jag menar att en del av de här varianterna på ett flagrant sätt avviker från den stora kyrkliga traditionen och den ekumeniska samsyn som finns mellan alla stora kyrkor, säger Mikael Löwegren.
Men alla är inte negativa. Kyrkoherden i Nyköpings församling, Lars Viper, välkomnar den nya handboken.
– Vi ser positivt på förändringarna, och vi har redan prövat flera av förslagen. I den nya handboken finns utrymme för både modernitet och konservatism, så den har blivit bredare än vad den var tidigare, och det finns lite olika spår beroende på hur man vill betona saker och ting, säger Lars Viper.
Att det har uppstått debatt runt den nya kyrkohandboken ser Lars Viper som naturligt.
– Kyrkan är stor, det måste man komma ihåg, och när det uppstår diskussioner så avspeglar det våra olika lokala traditioner, säger Lars Viper.
Även Mattias Bähr, kyrkoherde i Oxelösunds församling, säger sig vara nöjd med den nya handboken.
– Det har varit en lång resa att få till det här, vi byter ju inte kyrkohandbok så ofta. Så jag är glad att vi äntligen har fattat ett beslut, säger Mattias Bähr.