Lagidrott växer som motionsform för vuxna

Social samvaro, glädje och en känsla av sammanhang. Det är lagidrottens fördelar som motionsform om man jämför med att träna på gym eller springa i löpspåret. Intresset verkar också öka i flera föreningar.

Övrigt2018-02-18 19:24

År 2018 är de allra flesta överens om att man behöver någon typ av rörelse, motion, för att må bra. Men träning för vuxna handlar inte bara om timmar på gymmet eller i elljusspåret, utan den kan också handla om lagidrott – om den får utövas på rätt nivå. Korpen är ett exempel men de klassiska idrottsföreningarna har på senare tid börjat lägga mer resurser på just motionsidrott – trots att det inte är direkt lönsamt.

– Det är olika utmaningar, bland annat det att man inte får bidrag för att anordna träningar på samma sätt för vuxna som för barn. Det medför kostnader och kräver precis som i barngrupperna engagemang, berättar Jonas Nilsson, verksamhetsledare på Sörmlandsidrotten i Katrineholm.

Trots detta har föreningarna börjat se fördelar i att ha motionerade vuxna med sig.

– Det finns stora samhällsvinsten med att få vuxna och äldre att hålla i gång, och målet för alla Riksidrottsförbundets föreningar är att man ska kunna ha idrotten med sig hela livet – oavsett om man vill tävla eller inte. Sedan är det ett bra sätt att hålla kvar i värdefulla ledare och öka engagemanget i själva verksamheten, forsätter han.

Men för den deltagande finns det flera fördelar.

– Jämför man med ett gymkort är det oftast mycket billigare, men kan vara lika kvalitativ träning. Det handlar ofta om självkostnadspriser. Sedan är det ett mervärde till redan befintliga medlemmar, till exempel föräldrar. Men den största fördelen som idrotten ger är känslan av sammanhang, glädje och gemenskap, konstaterar Jonas Nilsson.

Framtidens föreningar hoppas han kommer kunna fånga upp gruppen som ständigt växer – elitmotionärerna. Dit hör bland annat vuxna som på äldre dagar till exempel börjat med triathlon, ridning eller golf och som lägger ned lika mycket energi och tid på träningen som om de hade tävlat.

– Pendeln slår tillbaka nu. Prestationen har varit i fokus länge, nu vill man ha det sociala, närheten, det äkta. Viljan att hjälpa till blir starkare och starkare, men många vet inte riktigt hur. Där kan motionsidrott och föreningsliv komma in.

I Sörmland finns många föreningar med motionsidrott för vuxna. En förening som nyligen startat en vuxengrupp är Katrineholms AIK – sedan en månad tillbaka har en handsbollsgrupp för motionärer.

Tränarna för ett av klubbens pojklag, Andreas Berg och Ted Bäck, kom med initiativet.

– Det är väldigt blandat intresse, allt ifrån gamla spelare till några som spelat mer aktivt och till sådana som aldrig spelat handboll förut, berättar Ted Bäck.

En av det nedlagda damlagets gamla stjärnor, Lisa Eek, har tagit tillfället i akt att komma i gång med handbollen igen.

– Det känns jättebra att vara tillbaka, jag har längtat efter handbollen. Det är alldeles perfekt att få köra så här, bara för att det är kul. Jag har testat all möjlig träning, som ofta blir individuell just när man är vuxen, men jag har alltid saknat lagarbetet, tjattret. Det och att ha fasta träningstider gör det för mig, berättar hon.

En som i samband med motionsgruppen testar handboll för allra första gången är Ida Olofsson, 33 år.

– Jag har hållit på med hästar länge, men har nyligen slutat och ville hitta ett annat sätt att hålla i gång. Först tänkte jag att det inte skulle passa mig, jag har ju inget bollsinne. Men jag har blivit positivt överraskad, det har varit jättekul, berättar hon.

Med tanke på ridningen och att hon också dansar, kände hon att det var dags att testa på just lagsport.

– Gud vad vi har skrattat. Det är utmanande för både koordination och kondition, men det är framförallt roligt, avslutar Ida Olofsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!