Läkaren: "Nu gör vi ett försök att ta makten"

Vård för pengarnas gruppledare, läkaren Jonas Lindebergs mål är tydligt. Egen majoritet, en rejäl omställning av landstingets prioriteringar och sen kan partiet läggas ner.

Övrigt2018-01-03 06:00

– Mitt mål är att inriktningen och färdriktningen ska ställas om. Får vi ordning på det här under kommande mandatperiod kan vi avveckla partiet inom 5-10 år, säger Jonas Lindeberg, grundare av och gruppledare för Vård för pengarna (Vfp) – länets tredje största parti i landstingsvalet 2014.

Vi sitter i skuggan utanför landstingets administrativa högkvarter, Vita huset i Nyköping. Det är en av de riktigt varma dagarna i slutet av maj men innanför Vita husets väggar är det flera som möjligen känner ett isande drag från golvet.

Vfp går till val på att omfördela landstingets resurser rejält. I korta drag ska personaltätheten inom vården öka, arbetsvillkor och arbetsmiljö förbättras och administrationskostnaderna minska.

Vård för pengarna har en tydlig koncentration till södra Sörmland och främst Nyköping. I Strängnäs fick partiet bara runt två procent av rösterna medan man i några valkretsar i Nyköping nådde runt 40 procent.

– På valnatten fick jag flera mejl från Eskilstunabor som var irriterade för att de inte visste att vi fanns. Vi räknar med att gå starkt framåt där. Vi nådde inte riktigt ut i de norra och västra kommunerna men vi driver inte någon ortsspecifik politik. Att satsa på landstingets huvuduppgift, vård, gäller i hela länet.

Hur ska landstinget bli en attraktiv arbetsgivare?

– Lönesatsningar kommer att behövs men det viktigaste är att man ser arbetsmiljön på annat sätt. Man behöver en mer lyhörd ledning och flexibel schemaläggning. Vi behöver höja bemanningsmålen vilket man gjort på en del avdelningar och vårdcentraler och de klarar sig ganska bra. De som fortfarande kroknar är personal på underbemannade vårdcentraler med mycket hyrläkare, och avdelningar med stor sjuksköterskebrist.

Jonas Lindberg om

De kostnadsfria hälsoundersökningarna av länets 40-, 50- och 60-åringar:

– Vi ska bara göra sånt som är evidensbaserat och inte göra insatser och åtgärder som kostar resurser bara för att vi tycker att det låter bra. Vi behöver utvärdera om undersökningarna verkligen ger nytta och om vi kan optimera dem.

Landstingets vision: "Sörmland – Sveriges friskaste län":

– Det är floskel. Om man verkligen menade det skulle man satsa resurser. Bara Västra Götaland lägger mindre pengar per invånare på vården än Sörmland. Det är en fin målbild men också en orealistisk vision.

Turbulensen i partiet, kring Anders Mansten som uteslöts:

– Det är väldigt tråkigt och det har kostat mycket energi men vi kunde inte samarbeta. Anders drev sin egen agenda. Det blev ohållbart.

Sörmlands största hälsoproblem:

– Psykisk ohälsa, framför allt bland unga, är något man kan bli väldigt bekymrad över och den ökar. Det är också bekymmersamt att vi har så många rökare i Sörmland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!