Larm strömmar in till polisen – trots eldningsförbud

Många larm om allmänfarligt vårdlöst eldande har inkommit till polisen i Sörmland. – Elda inte nu, gör andra saker. Det går att laga mat på andra sätt än att grilla, säger Thomas Bergqvist, kommunpolis i Eskilstuna.

Övrigt2018-01-16 22:00

Det rör sig om 15 anmälda fall om allmänfarlig vårdslöshet, varav de flesta är bränder. SVT har gjort ett urval:

1 juli larmades polisen om en misstänkt anlagd brand i Nävekvarn. Enligt vittnen var det en boende i villaområdet som hade eldat kartonger utomhus. Detta hade kunnat orsaka stor spridning till närliggande hus.

9 juli ryckte polisen ut till Vitalisskolani Trosa där en okänd gärningsman misstänkts ha anlagt en brand på skolgården. Ett vittne berättade att det redan dagen innan hade pyrt i marken när någon eldat runt ett träd.

15 juli slog en granne larm om att en fastighetsägare eldat "gammal bråte" och lämnat platsen obevakad. Detta ska ha skett nära Borsökna utanför Eskilstuna.

20 juli larmades polisen om två bränder, i Tystberga och Katrineholm, som misstänks ha uppstått av oaktsamhet med cigaretter.

22 juli larmades räddningstjänsten om en terrängbrand som ska ha spridit sig till ett bildäck i anslutning till en garagelänga. En okänd gärningsman ska enligt polisanmälan ha tänt eld på gräs.

23 juli mottog polisen en anmälan om en trasa som brann på marken, men kunde stoppas av förbipasserande som hällde vatten på trasan.

24 juli brann de i ett mindre skogsparti i Nyköping. Enligt polisanmälan misstänkts gärningspersoner ha handskats vårdlöst med eld.

25 juli brann det på en uteplats i Eskilstuna. Räddningstjänsten hittade en glödande cigarettfimp.

26 juli misstänks en okänd gärningsman ha tänt eld på några tidningar som låg på en torr gräsmatta i Flen.

Thomas Bergqvist är kommunpolis i Eskilstuna och vill att människor ska förstå allvaret i att förbise eldningsförbudet.

– Vi är inte vana vid en långvarig torka. Vi lever fortfarande i någon typ av normalisering att det är skönt med en vacker sommar. Här gäller det att vara riktigt försiktig, även när vi släcker en cigarett. Folk bör ge sig till tåls. Elda inte nu, gör andra saker. Det går att laga mat på andra sätt än att grilla, säger Thomas Bergqvist.

Det har inkommit ett flertal samtal till polisen i Sörmland sedan det totala eldningsförbudet började gälla den 26 juli. Till mestadels rör det sig om människor som eldar på innegårdar eller i trädgården. Om man eldar när ett totalförbud råder, gör man sig skyldig till brott om lagen om skydd mot olyckor.

Larm under sommaren

Antalet ärenden i kategorin ”Räddning, brand ute” har ökat kraftigt, från 2 255 förra året till 5 240 i år. Även larm kring drunkningstillbud och larm om båtolyckor har ökat något i jämförelse med året innan.

Denna sommar har det inkommit 101 värmerelaterade vårdärenden till nödnumret 112. Det är en fyrdubbling jämfört med året innan då motsvarande siffra var 25. På samma sätt har antalet 112-anrop om djur- och insektsbett (främst getingar och huggormar) nästan fördubblats, från 115 till 219 stycken.

– En sådan här sommar är det särskilt viktigt att tänka förebyggande, som att dricka mycket vatten, använda flytväst på sjön, hålla uppsikt över badande barn eller skydda sig mot insekter och ormar, säger Kenny Lorentzon, ansvarig för SOS Alarms krisberedskapsavdelning. Det är också bra att ha sin telefon till hands så att man snabbt kan larma om olyckan är framme.

KÄLLA: SOS Alarm

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!