Efter hösten 2015 och den oroliga perioden som benämns som ”flyktingkrisen” infördes id-kontroller vid gränsen mellan Danmark och Sverige. Denna vecka meddelade regeringen att dessa nu avskaffas. Det har varit ett kontroversiellt förfarande från dag ett, inom EU finns avtal om fri rörlighet och kontrollerna bröt mot detta. För hela Östersundsregionen var kontrollerna ekonomiskt skadliga. Id-kontrollerna har inneburit 30 till 60 minuter längre pendlingstider. Det har varit slitsamt för alla de som reser fram och tillbaka över bron och som har spenderat timmar med att vänta på stillastående tåg och stå i kö.
Samtidigt fanns det goda skäl att införa kontrollerna där för ett drygt år sedan. Den situation som var med ett mycket stort inflöde och svag kontroll av dessa personers identitet överbelastade de svenska systemen. Generellt är gränskontroller klumpigt och dåligt för tillväxten. Men i vissa situationer, som vid stora flyktingströmmar med många personer med obefintliga id-handlingar, och därmed försvårade möjligheter att utreda exempelvis hotbilder, kan det vara nödvändigt.
Den rödgröna regeringen investerade uppenbart mycket prestige i kontrollerna, de innebar en helomvändning från den ideologiska identiteten och kritiken har varit stenhård, kanske särskilt inifrån de egna leden. Alltså är det nog inget lätt beslut när kontrollerna nu ska dras tillbaka. Eller rättare sagt, Socialdemokraterna vill nu framställa det som att kontrollerna ska skärpas, fordon vid gränsen ska kontrolleras hårdare när man nu gör skillnad på gränskontroll och id-kontroll. På bussar, tåg och båtar, för privatpersoner som reser över gränsen, kommer id-kontrollerna att tas bort. Syftet är att göra det enklare för pendlare men ännu hårdare kontrollera sådant som smuggling i lastbilar.
Regeringens budskap är onekligen tvetydigt. Inrikesminister Anders Ygeman (S) konstaterade på presskonferensen att ”regeringens bedömning är att gränskontrollerna behövs”. Samtidigt lade Miljöpartiet ut glada bilder i sina sociala medier om att ”Kontrollerna avskaffas!”. EU har vid ett flertal tillfällen förlängt Sveriges tillstånd för tillfälliga kontroller, men gjort det tydligt att dessa inte är önskvärda på sikt. Sannolikt ligger påtryckningar från kommissionen delvis bakom gårdagens avskaffande.
Det var förmodligen klokt att avskaffa just id-kontrollerna nu. De har försvårat livet för många medborgare i regionen, påverkat tillväxten negativt och krävt mycket resurser från en redan hårt prövad lokal polis. Men det är svårt att påstå ett det sker med värdighet för regeringen. Ena halvan verkar missnöjd och den andra firar. Och ytterst verkar EU tagit beslutet, inte svenska politiker.
Hanna Marie Björklund