Ledare: Vi måste ladda

Elektrifieringen av samhället innebär fler utmaningar än de vi talar om, detta visar på vikten av att vi bör fortsätta hålla en öppen attityd mot olika lösningar.

Var all elektricitet ska komma ifrån i morgon, om tillgången nu kraftigt ska kunna öka de närmaste tio åren? Vi behöver alla vettiga kraftkällor som vi kan få tag på.

Var all elektricitet ska komma ifrån i morgon, om tillgången nu kraftigt ska kunna öka de närmaste tio åren? Vi behöver alla vettiga kraftkällor som vi kan få tag på.

Foto: Montgomery/TT Henrik

Övrigt2017-11-10 16:47

I London på 1980-talet noterade man en spik i förbrukningen på elnätet vid ett visst klockslag en viss dag. De som jobbade med frågan blev nyfikna på varför det var så och började undersöka saken. De kom fram till att det sammanföll med den första reklampausen i landets populäraste tv-serie. Det var nämligen då hundratusentals Londonbor gick för att slå på sina elektroniska tekokare för att fylla på sin kopp. Det är en rolig anekdot som visar på något viktigt med den utveckling vi har i dag.

Vi tar elektricitet gärna för given och söker, bland annat av miljöskäl, allt mer teknik i våra liv som skulle kunna drivas av el. Elektriciteten är dock långtifrån någon problemfri teknik. Som anekdoten med Londons tekannor visar så är elnätet känsligt för att vi i väldigt hög utsträckning använder det samtidigt.

En av de stora el-revolutionerna är utan tvekan transporter. I länder som Sverige, där vi har bra miljövänlig el i överflöd tack vare kärnkraft och vattenkraft, är transporterna en av de stora kvarvarande miljöbovarna. Runt 30 procent av våra koldioxidutsläpp kommer från bilar och lastbilar. I många andra stora städer runt om på jorden utgör trafiken också ett mycket stort problem i form av smog. Att byta ut världens bilpark till elbilar kommer därför allt högre upp på den globala agendan. Elbilen tycks vara en lösning som de flesta tror på i dag.

Det är inte nödvändigtvis en så enkel lösning som vissa får det att låta som. Om en mängd tekokare gjorde utslag i elnätet, tänk då vad hundratusentals elbilar riskerar att göra. Om alla svenskar kommer hem från jobbet ungefär samtidigt och pluggar in sina stora elbilar i villaområdets elnät, då kommer det snabbt kollapsa. Infrastrukturen för att öka antalet elbilar kraftigt finns helt enkelt inte ännu.

Regeringen släppte i dagarna ett nytt bidrag till alla hushåll som installerar en särskild laddare för elbilar, för att undvika att folk pluggar in dem i vanliga garageuttaget. Denna typ av uppmuntran måste dock mer aggressivt börja kompletteras med utbyggnad av infrastrukturen och mer innovation kring smarta elnät, allt för att sprida ut trycket jämnare under dygnet.

Vi bör även ta oss en funderare på var all elektricitet ska komma ifrån i morgon, om tillgången nu kraftigt ska kunna öka de närmaste tio åren. Är det klokt att i det läget överhuvudtaget inte ens undersöka även kärnkraftens framtida potential? De styrande bör inte heller helt kasta bort andra möjliga lösningar för utsläppsfria transporter, såsom vätgas, biogas och biobränslen. Framtiden kommer innebära så stora förändringar att vi behöver alla goda krafter vi kan få tag på. Lösningen kan inte vara beroende av en enda metod. Politiker är sällan de bästa på att första vad som har mest och bäst framtidspotential. Därför bör vi inte vara för snabba med att stänga dörren för olika lösningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!