I Yttervala några kilometer utanför Gnesta tätort bor Solveig Sommarström tillsammans med sin man Olof på en vacker gammal gård.
– Från Kocksgatan till Yttervala! Vi har inte ångrat att vi lämnade Stockholm, säger Solveig Sommarström och visar runt på gården intill sjön innan vi kliver in i den gamla drängstugan som gjorts om till spritlabb.
I glasskåpen trängs glasflaskor med innehåll från kryddväxter och örter som granskott, malört och koriander. Aromerna blandas till en passande smak som blir produkten. Producenten uppe i Hälsingland levererar därefter den färdiga produkten samt erbjuder ett lager.
– Inga e-medel, inga tillsatser utan enbart en naturlig produkt. Jorden ska ju inte gå under.
Kemi och fysik var ämnen som intresserade Solveig som ung så hon utbildade sig till något så ovanligt som limnolog, vattenexpert.
Av en tillfällighet fick hon vikariat på Vin&Sprit som resulterade i ett 20-årigt yrkesliv bland annat som labbchef och arbete med kvalitetssäkring vid inköp.
– I praktiken innebär det att man reser ner till vingårdar för att undersöka att allt går rätt till.
När monopolet avskaffades i mitten av 1990-talet så använde Solveig avgångsvederlaget för att starta upp egen verksamhet som konsult åt vinimportörer med kvalitetssäkring. Men sedan några år började hon även tillverka egna produkter som Tomtemors glögg.
Idag tillhör Solveig de "fjoderton" eftersom hon sitter på stol 8 i Spritakademien som värnar svensk spritkultur.
– Pappa var nykter alkoholist som under slutet av sitt liv jobbade inom missbruksvården. Han skämtade ofta om mitt yrkesval och sa att " det är bra att du skapar jobb för oss", berättar Solveig som även ansvarat för sommelierutbildningen på Restaurangakademien under flera år.
Frågan om mat och dryck är ju lite extra het så här års och naturligtvis är Solveig uppdaterad kring vilka smaker som gäller.
– Det är lite tråkigt att 80 procent av all snaps som säljs i landet är O P Andersson när det finns så mycket som skogen erbjuder, säger Solveig som tillsammans med dottern Elise tagit fram shots med godissmaker som vilollakrits och polkagris.
– Det är lite oväntat när en 60-årig man föredrar den sistnämnda smaken.
– Själv föredrar jag ingefära. Nästa år hoppas jag även odla den här utanför växthuset.