Damernas slalom blev en rafflande affär hela vägen. Linnéa Cederquist, som låg fyra efter kvalet, såg i semifinalen till att klara tre och en halv boj med 13 meters lina. Med det var hon vassast i semin, men om de övriga två finalplatserna blev det särkörning mellan tre åkare.
Historien upprepade sig sedan i finalen. Jennifer Tafvander från Övik och Nathasha Anderberg från Nora gjorde nu sällskap med Cederquist med resultatet två klarade bojar med tolv meters lina. Blåsten ställde till det på Byttorpssjön strax väster om Borås, men Cederquist hade klarat av fyra och en halv boj med 13 meters lina i omåkningen när bara Tafvander återstod.
– Jag trodde att Jennifer skulle klara det resultatet, men hon kom inte lika långt. Jag tror alla vi tre var kapabla att göra mer, men det var tuffa förhållanden. Normalt är det bara kval och final för oss, men med tanke på att var tv-sänt så satte de in en superfinal och det är jätteroligt att få publicitet för sporten, konstaterade Linnéa Cederquist.
Men efter spännande väntan fick hon i alla fall för första gången titulera sig svensk mästare i direktsänd tv från SM-veckan. Tidigare har Cederquist, ursprungligen från Tyresö men med några säsonger hos NVSK, några brons i trick och ett i slalom.
– Jag var inställd på guldet. Men på SM nu gick det lite upp och ner. Jag har haft bra form, tränat hårt och åkt sedan isen gick. Trots att SM låg så tidigt i år har jag bitit ihop och tränat mer. När jag gör något vill jag göra det till 100 procent.
Hur ser dina meriter ut i övrigt sedan tidigare?
– Jag började åka ganska sent i livet. Tidigare har jag varit hästtjej och tävla i hoppning. Sedan fick jag barn ganska tidigt och slutade med ridningen då det blev för mycket, men det blev tråkigt att inte hålla på med något. Sedan dess har det varit 100 procent vattenskidor, men det är först de senaste åren jag hamnat i toppen. Många andra har åkt sedan de var barn, men vattenskidor kan man hålla på med långt upp i åldrarna.
Vad betyder det här för din fortsatta satsning?
– Jättemycket så klart. Säsongens mål var annars att kvala in till EM och jag har klarat kvalgränsen (fem bojar på tolv meters lina) men det är inte säkert jag blir uttagen trots det. Men har man SM-guldet kanske det är större chans att bli uttagen, säger Cederquist som inte har landslagserfarenhet sedan tidigare.
Det har däremot klubbens affischnamn Jakob Bogne. Han ledde också in i finalen, men fick ge sig mot Johan Efverström från Gävle.
– Surt så här efteråt. Jag gillade att åka här fast det blåste ganska mycket, sa Jakob Bogne.
Han tror att det mentala spelade honom ett spratt i guldjakten.
– Det var kul att gå in som toppseedad, men jag hade föredragit att gå ut tidigare. Det blir lätt att man åker efter vad de andra gjort och det var vad som hände, när jag närmade mig Johans resultat att jag började tänka på det. Men nu blev det lite stressigt också med tanke på tv-sändningen och sådär.
Han vann dock kombinationen, med trick och hopp inräknat.
– Klart det är kul, men jag har inte kört så mycket hopp och trick så det hade varit roligare att vinna slalom, sa Jakob Bogne.
Ovanpå det klämde Vilgot Österlund till med en silvermedalj i hopp, där han överraskande nog var blott sex decimeter efter segrande Felix Blomqvist från Nora. Totalt sett innebar det så klart även att Nyköping vann lagguldet. Tre guld, tre silver, med allt inräknat.
– Jättejätteroligt, det har gått fantastiskt bra. Mycket bättre än vi trott, men nu hade vi stolpe in. Daniel Gravanders femteplats i slalom var också bättre än förväntat, tyckte ledaren Jan Bogne.
Jakob Bogne fortsätter nu sin internationella satsning. Närmast väntar nu U21-VM i Ukraina om lite drygt en vecka och sedan U21-EM i Spanien i början av augusti, en arena där han vann ungdoms-EM för några år sedan. Det finns även en förhoppning på att Bogne ska få åka på seniorernas EM och VM, dit han har klarat kvalgränserna. VM går i Paris 3-10 september och EM i Österrike två veckor senare. Utöver det finns även ett junior-SM i mitten av augusti.