Ljög för att rädda kompisens körkort – döms till fängelse

Kvinnan var rädd för att hennes dåvarande pojkvän skulle förlora körkortet. Så när han hittade på en historia bakom fortkörningen ställde hon upp och gav ett falskt vittnesmål. Det leder nu till fängelsestraff för båda – istället för böter för föraren.

Foto:

Övrigt2018-01-23 16:00

För dryga två år sedan stoppades en ung bilist av Nyköpingspolisen, han hade kört så pass fort att han skulle bli av med körkortet. Förutom föraren befann sig även hans dåvarande flickvän i bilen.

Händelsen gick sedan hela vägen till tingsrätten och under förhandlingen uppgav paret att mannen hade kört för fort på grund av en nödsituation. De hade blivit hotade med pistol av en annan förare längs vägen, menade de.

Mannen dömdes däremot till böter och uppgiften om det påstådda pistolhotet låg heller inte till grund för utgången i målet.

Därefter har det framkommit, genom kvinnan, att hela historien med pistolhotet var påhittad.

Hon har berättat att mannen bad henne att ljuga om pistolhotet och eftersom hon brydde sig om honom och hoppades att han skulle få behålla sitt körkort gick hon med på att ljuga.

Mannen står dock fast vid att pistolhotet faktiskt inträffade.

Istället för böter till föraren dömer Nyköpings tingsrätt nu istället kvinnan till tre månaders fängelse för mened och mannen till två månaders fängelse för anstiftan till mened.

Enligt kvinna är det mannen som har bett henne att ljuga, men tingsrätten har tagit med i bedömningen att det falska vittnesmålet inte har skett under tvång, vilket motiverar varför hennes brott inte bedöms som ringa.

Till stöd för bedömningen har tingsrätten även vittnesmål från den polisman som stoppade föraren. Det var först efter några minuter som mannen berättade om pistolhotet, kvinnan nämnde däremot inget om detta.

Mened - så säger lagen

Den som avlagt vittnesed inför domstol och sedan i sitt vittnesmål ljuger på ett sådant sätt att målets utgång påverkas kan dömas för mened.

Påföljden för mened är normalt fängelse. Det är skillnad på mened och på att vägra besvara en fråga under huvudförhandling. Den som vägrar att svara på frågor kan bli häktad.

Den som ljuger i en rättegång utan att ha avgivit ed men under sanningsförsäkran gör sig skyldig till brottet osann partsutsaga. (Källa: Åklagarmyndigheten)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!