Vårdföretagaren Robin Agnig, som driver äldreboende och HVB-hem, har förberett för att starta ett boende inom vård och omsorg i Liljedalshemmet i över ett år. Men han kan inte komma igång utan tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
– Vi lever i ett vakuum. Och för varje månad förlorar vi pengar eftersom vi betalar hyra utan att kunna bedriva någon verksamhet, säger han.
Robin Agnig beräknar att boendet kommer att skapa 30 arbetstillfällen i Gnesta och även främja lokala aktörer, till exempel inom livsmedelsbranschen. Han är kritisk mot IVO för de långa ansökningstiderna.
– Det här skapar stora problem för oss. Tidigare tog det 4-6 månader att få tillstånd. Vi har satsat mycket på renovering, bytt ut ventilation, stammar, el och brandsäkerhet. Nu behöver vi komma igång med rekrytering och utbildning av personal. Men vi kan inte göra någonting förrän vi har fått tillstånd.
Anna Sundberg, chef på avdelningen för tillståndsprövning på IVO, förklarar för Ekot, Sveriges Radio att de långa handläggningstiderna beror på att antalet ansökningar för HVB-hem och stödboenden har ökat sedan det stora flyktingmottagandet 2015.
Enligt Ekot fick IVO in knappt 700 nya ansökningar 2013. 2016 kom det in nästan 1500 ansökningar.
Robin Agnig säger att läget är betydligt svårare för små aktörer än för kommuner, som blir beviljade tillstånd genast, enligt Robin.
– Vi är ett familjeföretag som har investerat allt vi har och vill göra skillnad. Men vi blir stoppade och kommer inte vidare.
Anna Sundberg säger till Ekot att IVO har genomfört flera åtgärder för att korta handläggningstiderna. Till exempel har man omfördelat och satt in extra resurser och anställt fler medarbetare.