Magnusson imponerade i SM-mångkampen

Gustav Magnusson vann P19-klassen vid mångkamps-SM i Norrköping. Nyköpings BIS-friidrottaren imponerade men tvingades ändå ta ut precis allt på avslutande 1000 meter – vilket inte bara gav SM-guld utan också med marginal över 5000 poäng.

...och den lite udda kombon stavhopp.

...och den lite udda kombon stavhopp.

Foto:

Övrigt2018-01-16 05:30

Magnussons olika prestationskurvor är intressanta att se. Tar man bara placeringsmässigt är det bästa som han har gjort i JSM-sammanhang i mångkamp två brons, både inomhus och ute.

Det här var en helt annan nivå.

– Mycket stämde och kändes bra i en stor och bra inomhushall. Jag presterade nära pers i samtliga grenar, tre av dem slutade med personliga rekord, förklarar Gustav Magnusson.

Det var på 60 meter häck, höjd och så hela 13 sekunder under det tidigare personliga rekordet på 1000 meter.

– Vi har inför SM tränat nått pass extra per vecka med tanke på det medeldistansloppet, även om det poängmässigt inte är den viktigaste grenen i en mångkamp och ingen gren som man kan specialisera sig på så ska den ju genomföras – och det är ju där allt avgörs.

Ett mått på hur mycket Gustav plockade ut får ni här:

– Jag satt med en spyhink i en kvart efteråt – tog ut mig fullständigt. Men jag är också nöjd med hur jag lade upp loppet. Jag orkade ligga på under det sista varvet.

Tim Svantesson fanns också med i Norrköping. Klubbkompisen gjorde en mycket bra mångkamp med pers i alla grenar utom en. Det räckte till en femteplats för Tim som framför allt tillhör guldfavoriterna i tresteg i JSM i Uppsala om två veckor.

NBIS-killarna är liksom tvåan i mångkampen, Simon Thor från IFK Märsta som också tog sig över 5000 poäng, födda 00 och har ett år kvar i klassen. Det innebär helt enkelt att Magnusson mycket väl skulle kunna ha sin allra bästa gren i framtiden i just mångkamp.

Kan det här vara din grej inom friidrotten?

– Det här öppnar ögonen för mångkampen! Självklart ska jag se till att jag fortsätter med det här så får vi se vart det slutar.

För allsidig träning sitter väl inte i vägen?

– Absolut inte. Det tror jag på även om jag skulle välja enbart stav och längd i framtiden; mångsidig träning har jag svårt att se något negativt med. Just nu känns det otroligt bra i alla fall.

Är det inte lite udda att tävla i både längd och stavhopp?

– Även fast de kan se väldigt olika ut ser jag stora likheter i upphoppet och att driva ett explosivt hopp framåt. Sedan är det viktigt att bygga rätt sorts muskler, effektiva muskler.

Är mångsidighet i träningen lite av grejen på friidrottsgymnasiet Falun?

– Ja, och jag stortrivs. Ulrik Mattisson, som är huvudtränare i mina alla grenar har förståelse för vad som behöver tränas och varför det ska tränas, typ ”det här kommer att stärka de här muskelgrupperna, därför hoppar du längre i längd och blir starkare i stav”. Sådant ökar motivationen.

– Han ser till att vi tränar hårt och bra MEN hela tiden rätt. Jag har varit skadefri länge nu och har heller inte åkt på några onödiga sjukdomar. Ska utvecklingskurvan fortsätta är det så viktigt att ha med sig båda de sakerna.

Det korta häckloppet på 8,72 var personligt med sex hundradelar, och där vid gren nummer fem övertog Gustav ledningen efter att ha varit 60 poäng bakom efter första dagen. I höjdhopp delas det ut många poäng per centimeter.

– En av mina svaga grenar på förhand. Men personligt rekord med sex centimeter, från 1.75 till 1.81, var jätteviktigt.

Men det allra viktigaste för resten av inomhussäsongen var hur det bet i specialgrenen längdhopp. Svaret: bra. Gustav vann längdhoppet med över en halvmeter; kopplade där guldgreppet med ett för att vara i mångkamp mäktigt hopp på 6 meter och 80 centimeter.

– Det är två centimeter från säsongsbästa – skönt att få ett sådant besked inför JSM i längd i Uppsala om två veckor. Jag är jättenöjd med den längden i en mångkamp men efter någon dags vila är jag inspirerad att slipa på lite detaljer och även hitta ännu lite bättre hoppform.

Inga 1000-metersintervaller de här veckorna va?

– Nej, ha ha, jag ska först vila lite för det är ju viktigt att återhämta sig. Sedan börjar jag med lite explosiv träning, teknikträning, slipa på det sista som är svårt att få ut här när man måste fokusera på andra grenar och har dem fysiskt i kroppen.

Vad har du för mål inför JSM i längd?

– Målet är över sju meter i längd, så även där vill jag försöka vara med och slåss om guldet.

Just nu måste utvecklingskurvan kännas bra va?

– Väldigt bra, det har gått väldigt mycket framåt under de senaste ett och ett halvt åren.

Så slutade SM-mångkampen

P19 sjukamp: 1) Gustav Magnusson, Nyköpings BIS, 5059 poäng (7,43 på 60 meter, 6.80 i längdhopp, 11.97 i kula, 1.81 i höjdhopp, 8,72 på 60 meter häck, 4.25 stavhopp och 2.45,09 i avslutande 1000 meter), 2) Simon Thor, IFK Märsta, 5040 (7,72, 6.36, 13.58, 1.99, 8,98, 4.55, 2.55,48), 3) Edvin Hagberg, Tureberg, 4994, 4) Emil Uhlin, Falu IK, 4790, 5) Tim Svantesson, Nyköpings BIS, 4617 (7,51, 6.26, 11.30, 1.84, 8,84, 4.15, 3.06,97, 6) Anton Olsson, FIK Färjestaden, 4563.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!