Många nyanlända rotar sig i Trosa och Gnesta

Många nyanlända som kommer till Gnesta och Trosa väljer att stanna och rota sig på längre sikt, enligt rapporten Sveriges nya geografi.

Mänskliga möten, genom till exempel matlagningsträffar, har positiva effekter för integrationen enligt en ny rapport från Arena för tillväxt och Sweco.

Mänskliga möten, genom till exempel matlagningsträffar, har positiva effekter för integrationen enligt en ny rapport från Arena för tillväxt och Sweco.

Foto:

Övrigt2018-03-12 18:00

Gnesta toppar listan över hur bra landets kommuner är på att få människor som flyttat in från utlandet att stanna i kommunen, och Trosa kommer på en fjärde plats. Det visar en färsk rapport från organisationerna Arena för tillväxt och Sweco.

Många nyanlända väljer att flytta vidare efter ett par år, ofta på grund av arbetsmarknaden, eller att släkt och vänner finns på en annan ort. Jobben i storstäderna har stor attraktionskraft, men bostadsbristen gör att till exempel Stockholms kommun hamnar längre ned på listan. I pendlingsorter som Gnesta finns dock både bostäder och arbetstillfällen, vilket enligt rapporten bidrar till kommunens positiva resultat när det gäller så kallad "sekundäromflyttning".

Möten mellan inrikes och utrikes födda, utan inblandning av myndigheter, lyfts också fram som en viktig integrationsfaktor i sammanhanget. Ica Trossens matlagningsträffar för nyanlända, som SN rapporterat om tidigare, nämns som ett exempel.

Arena för tillväxt ägs av Sveriges kommuner och landsting, Ica och Swedbank.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!