Mängder av båtstölder på väg att klaras upp

En ensam oxelösundare är misstänkt för att ha legat bakom större delen av båtstölderna i kommunen under 2016 och 2017.

Österviken.

Österviken.

Foto:

Övrigt2018-01-16 08:55

En oxelösundare har blivit åtalad för en lång rad av båtstölder och bedrägerier. Det handlar bland annat om 15 stölder av båtar med motorer, en stöld av motor och ett stöldförsök av en båt. Merparten av stölderna har skett i Oxelösund med Ramdalshamnen som favoritplats.

– Gripandet skedde den 19 juni i somras. Det var en person som hade haft en köpannons ute på Blocket. Då ringer den misstänkte upp och säger att han har en båt att sälja i Trosa, berättar Tomas Andersson vid Nyköpingspolisen som arbetat som utredare i ärendet.

Köparen åker till Trosa men vidtar några försiktighetsåtgärder. Han fotograferar skrovnummer och motornummer och betalar en handpenning. Väl hemma kontrollerar han numren på hemsidan Larmtjänst där det går att se om en båt är stöldanmäld.

– Det ser ok ut, men så gör han en till kontroll dagen därpå. Då har den nystulna båten blivit anmäld och köparen kontaktar polisen, fortsätter Andersson.

När affären skulle slutföras var således polisen med på plats och oxelösundaren kunde gripas. Med honom fanns två personer till som greps men släpptes senare. Det finns inte längre någon brottsmisstanke mot dem. Oxelösundaren fick däremot sitta i häktet fram till september då häktningsbeslutet hävdes.

– Utredningen hann inte bli klar och därför släpptes han. Sedan begicks det två nya stölder under hösten 2017 som han är misstänkt för. I november häktades han igen. Han har i huvudsak inte gett några kommentarer under förundersökningen, säger kammaråklagaren Klas Engdahl som väckt åtalet.

Enligt Tomas Andersson misstänks oxelösundaren för en stor del av de båtstölder som begåtts i Oxelösund under 2016 och 2017.

– Det här rör sig om en stor del av ärendena. Och när han häktades så var det inga fler båtstölder i kommunen under sommaren 2017. Sedan började det igen under hösten efter att han släppts, säger han.

En båt har även stulits från Nävekvarn och en från Kvarsebo. I det senare fallet är en till person misstänkt för stöld och åtalas nu för det.

– I den här härvan har det genomgående varit så att båten stjäls först när affären är klar och båten bara ska visas upp. Kollar man båten då är det en liten risk att den har hunnit bli anmäld som stulen. Han har lagt ut annonser om att sälja olika båtar, men då använt andra bilder av samma båtmodell, säger Andersson.

Har det här varit uppmärksammat i båtkretsar i Oxelösund?

– När det här händer under en så pass kort period finns det flera som funderar på om de ska ha kvar sin båt. Man använder den under sen så kort period och är den stulen då är det inget roligt. Samtidigt handlar det ofta om stora pengar. Flera har funderat över om de ska ha kvar båt och stuga i skärgården, säger Andersson.

Så kan du skydda dig mot båtstölder

Ha ordentliga lås.

Finns det inte som original går det oftast att installera elektroniska startspärrar på motorerna.

Det går att ha en gps-sändare i motorerna så det går att se om båten börjar röra på sig och var den sedan befinner sig.

Märk både båt och motor.

Ha båt- och motornummer nedskrivet och gör en tidig stöldanmälan, så en eventuell köpare kan se om båten är stulen.

Om du ska köpa båt – kontrollera att den inte är stulen, exempelvis genom att gå in på sajten larmtjanst.se. På den sajten finns även en hel checklista för vad du kan behöva tänka på när du köper en båt i andra hand. Du kan exempelvis be att få se båtpärm, instruktionsböcker, alla nycklar, servicebok och servicehandlingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!