Mat och barn populärt på prao

Frejaskolans nior har testat på arbetslivet de senaste veckorna och de elever som SN har träffat tycker att det har varit en lärorik upplevelse.

Charlotte Lillieander är studie- och yrkesvägledare på Frejaskolan.

Charlotte Lillieander är studie- och yrkesvägledare på Frejaskolan.

Foto:

Övrigt2017-09-12 07:00

– Syftet med prao är att eleverna ska möta yrkeslivet och prova på hur det fungerar på en arbetsplats, eftersom de flesta elever inte stöter på arbetslivet förens de är i tjugoårsåldern. Man får också nya vuxenkontakter och vissa elever har även erbjudits sommarjobb och helgjobb, säger Charlotte Lillieander, studie- och yrkesvägledare.

I år testar Frejaskolan att skicka ut eleverna i halvklass i stället för i helklass som det har varit tidigare år. Detta har uppskattats av de eleverna som är kvar på skolan. De tycker att det blev lugnare på lektionerna och det var ett bra tillfälle att lära sig mer, berättar Charlotte Lillieander.

Eleverna ska hitta sin egen praoplats vilket är ett steg i utvecklingen, man ska helst gå till arbetsplatsen, presentera sig och redan nu lära sig att marknadsföra sig själv.

Eleverna som kommer tillbaka från prao har fått mycket uppskattning och positiv feedback från sina handledare och eleverna får en känsla inför gymnasiet om vad man ska välja och vad man vill jobba med i framtiden. Några av de vanligaste praoplatserna är olika mataffärer, många söker sig även till förskolor och till lågstadiet på skolorna.

Olivia Adelsköld, Alizia Togeretz och Alicia Paaso har precis varit ut på prao, de har praoat på en förskola, på Coop och på en byggfirma.

– Man fick lära sig att ta ansvar och jag har fått större uppfattning om vart jag vill jobba och vilket gymnasium jag vill söka till, berättar Olivia Adelsköld.

– Jag har fått större uppfattning om vilka slags arbeten som finns, säger Alizia Togeretz.

De är överens om att prao är bra och lärorikt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!