Meriterad ledarskara på basketlägret

Den gångna helgen deltog 100 ungdomar i Bärlin Basketball Camp, som arrangerades i Nyköping. Lägret hade en tydlig internationell prägel: bland ledarna var tre från Serbien och en från Iran.

Annika Källman har spelat basket i fyra år. Den sista dagen på Bärlin Basketball Camp missade hon eftersom hon då skulle vara ledare på ett orienteringsläger.

Annika Källman har spelat basket i fyra år. Den sista dagen på Bärlin Basketball Camp missade hon eftersom hon då skulle vara ledare på ett orienteringsläger.

Foto:

Övrigt2018-06-20 19:40

– Sett till coachernas meriter är det här det bästa lägret i landet, säger Peter Stenius, sportchef Nyköping Basket. Klubben arrangerar lägret tillsammans med Åke Bärlin, för närvarande coach för DU18-landslaget. Samtliga svenska ledare har landslagsanknytning. Inledningsvis utannonserades 60 spelarplatser till lägret. Efter stort intresse utökades antalet successivt, för att slutligen landa på 100. Lägret pågick 16-19 juni och schemat har varit fullspäckat, med flera träningspass om dagen. Annika Källman, 13, är en av de som deltagit.

– Det är roligt att få spela basket också på sommaren, då vi annars har uppehåll. Jag vill ha extra träning. Det är så man blir bättre, säger hon. Annika har gillat upplägget med flera internationella tränare. En av dessa är Goran Miljevic, hemmahörande i den serbiska landslagsorganisationen. Han lovordar Bärlin Basketball Camp.

– Lägret är riktigt bra. Här finns många talangfulla ungdomar. Alla ledare bryr sig verkligen om detaljerna. Ett sånt här stort läger medför praktiska problem men tillsammans är de möjliga att lösa.

Miljevic tycks närmast se det som en självklarhet att delta i barn- och ungdomsläger efter den ordinarie säsongens slut. Det är tydligt att han ser ungas idrottande som något mycket viktigt.

– Som coach är det en plikt att delta. Dessutom friskar det upp sinnet. De bästa coacherna jobbar med barn; man utvecklas av det.

Vad behöver Sverige göra för att utvecklas som basketland?

– Allmänt sett är ni en stark idrottsnation. För att bli bättre måste man investera i tränarna, så att tränarna sedan kan investera i barnen. Vissa av ungdomarna fortsätter utöva sin idrott, andra inte. Oavsett vad fostrar idrotten bra människor, vilket i förlängningen gynnar landet.

Marzieh Khazaali kom till Sverige från Iran för fem månader sedan. I hemlandet var hon ungdomstränare och domare. Till hösten ska hon ingå i ledarstaben för Nyköping Basket. På Bärlin Basketball Camp är hon med som hjälptränare - och för att öva upp svenskan.

– Det här är det första lägret jag är på utanför Iran. Coacherna här är duktiga och jag har lärt mig mycket, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!