Kompositör, poet, bildkonstnär och performanceartist. Lars-Gunnar Bodins konstnärskap är både brett och stort. Och inte minst erkänt, Norrtunakonstnärens verk finns på Moderna Museet och han ses av många konstkännare som en pionjär av rang.
‒Alla mest är jag en allmänpraktiserande komponist. Och med det menar jag att jag komponerar oavsett om det handlar om ljud, poesi eller bild. Processen när jag jobbar är densamma liksom min syn på konsten jag skapar som konkret. Personligen har jag svårt för konst som är budskapsorienterad, säger Lars-Gunnar Bodin när SN besöker Art Lab Gnesta i samband med hängningen av utställningen "Nästan diffus men glimmande".
Han är själv lite generad över uppmärksamheten. Även om Lars-Gunnar Bodin är en världskänd figur inom elektroakustisk musik är han på orten fortfarande lite av en doldis.
‒Just därför är det så oerhört kul att nu kunna visa upp Lars-Gunnars arbete här hos oss, säger Sebastian Dahlqvist som är curator för utställningen.
Inne i den stora konsthallen har sex ljust gråmålade betongpallar placerats ut. Var och en med varsitt sett hörlurar, ihopkopplade i ett sladdsystem som för tankarna till en enorm kristallkrona som landat mitt i rummet. Här, med blicken mot det enorma fönstret, eller om man så föredrar mot ett antal av konstnärens bildverk på väggarna, kan besökarna lyssna på flera av Lars-Gunnars Bodins musikaliska kompositioner från 1960-talet fram till 2000-tal. Fyra av dem är aldrig tidigare utgivna.
På 1960-talet började Bodin experimentera med kompositioner baserade på tal och text och han myntade under samma era tillsammans med kollegan Bengt Emil Johnson det numera världsomfattande begreppet text-ljud-komposition. Men även om ljuden är starkt förknippade med Lars-Gunnar Bodins konstnärskap är det helheten med alla konstformer samlade under ett och samma tak som verkligen fascinerar i Art Labs lokaler.
I den mindre utställningssalen har golvets hårdhet förbytts till en betydligt mjukare variant i heltäckande skumgummi. Här visas en del ur ett av Bodins allra mest kända verk, helaftonskompositionen "Clouds". Verket visades i sin helhet första gången på Cirkus i Stockholm 1976, det turnerade sedan runt i Sverige och sattes även upp i Kulturhuset i Stockholm vid två tillfällen.
‒Tanken här inne är att besökarna liksom ska kunna sjunka in i ljudlandskapet. Det händer något när fokus riktas mot lyssnandet och resten kopplas bort. Plötsligt framträder ljud som annars kanske passerade, säger Sebastian Dahlqvist.
Även om publiken på Art Lab Gnesta under utställningen kommer få möta flera okända verk, är mycket av det som visas vidareutvecklat från tidigare.
‒Jag matsmälter fortfarande kreativiteten från 1960-talet. Det är det som är det egendomliga med att jobba med det digitala. Inga verk blir egentligen någonsin klara och det är alltid möjligt att utveckla dem på ena eller andra sättet.
Utställningen med Lars-Gunnar Bodin pågår till och med den 8 oktober.