Novemberkåsan grymt krävande för Nordlund

Gnesta MK:s Joakim Nordlund lyckades helt utpumpad ta sig i mål i Sveriges äldsta och en av världens tuffaste endurotävlingar, den klassiska Novemberkåsan.

Övrigt2013-11-28 08:09

– Jag kände mig fysiskt och mentalt helt nerbruten i kropp och själ efter att kört i drygt 18 timmar. Målgången var en befrielse och obeskrivlig i min kåsapremiär, säger Jocke.

Han är 39 år och avverkat de flesta stora sportsliga utmaningar man kan tänka sig såväl med som utan motorcykel. Har bara kört enduro i fem år.

– Detta var det absolut värsta jag varit med om. Körde fast i kärr åtta–tio gånger, men lyckades ta mig upp och fortsätta igen, säger han nöjt.

För att få åka i mål måste man hålla idealtiden och det klarade Jocke med blott tre minuters marginal, men han var riktigt illa ute.

– Med tio minuters körtid kvar fastnade jag i ett kärr. Klockan var fyra på natten. Ingen hjälp av åskådare att ta mig upp. Slet som ett djur i mörkret, säger han.

Efter att ha tävlat i 17,5 timme tvingades han gräva med bara händerna i leran och fick till slut helt utpumpad upp cykeln och kunde ta sig i mål.

Skall du göra om utmaningen i nästa års 100-års jubileum av Novemberkåsan?

– I mål tänkte jag, aldrig i livet en gång till! Dessa grymma strapatser var mer än jag trodde. Men jag älskar utmaningar, så kanske kommer jag igen då, säger Nordlund.

Han deltog i elitklassen och slutade 45:a av de 46 som orkade fullfölja tävlingen. Totala åktiden på de 36 mil och 16 specialsträckorna blev elva timmar och elva minuter.

– Jobbigast var nattetappen med dubbla varv på banan i skogarna utanför Eksjö. Min sökarlampa blänkte ibland mot de många åskådarna och gav motreflexer, säger han.

Att få vara delaktig i denna folkfest med över 20 000 åskådare under dag och natt var riktigt stort för Nordlund, ett mandomsprov som slutade så lyckligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!