Nu är cykelsäsongen här

Vintern har varit ihärdig men nu är det dags att ta fram cykeln för dem som inte har gjort det. För Pontus Langendorf är valet enkelt, för honom är det viktigt att ta cykeln till jobbet.– Det blir som lite daglig motion, utöver det blir det bara lite gym – oregelbundet, tillägger han och skrattar.

Övrigt2018-02-15 05:00

Har man inte haft dubbdäck på sin hoj så har cykelsäsongen, som bekant, precis börjat. Det har den även för Pontus Langendorf, 39 år, som till vardags jobbar på Scenkonst Sörmland där han producerar konserter som Sörmlands befolkning kan ta del av.

– Jag har väntat på att det ska bli isfritt så jag har precis tagit fram cykeln. För när jag inte behöver hämta eller lämna barnen cyklar jag varje dag till jobbet. Däremot så har vi förskolan en bit ifrån hemmet så det behöver vi lösa med bil.

Som relativt nyinflyttad i Eskilstuna är han väldigt positiv när det gäller områdets plana topografi. Trots det ger det honom en lagom dos av motion.

– Jag tycker det är en väldigt skön känsla att cykla, det går enkelt och fort. Jag har nog kvar lite barndomskänsla av frihet genom att bara slänga mig på cykeln och vara på plats någonstans ganska snabbt. Och det är ju härligt framför allt i en stad som inte har så många backar eftersom Eskilstuna är ganska platt. På det viset är staden väldigt cykelvänlig.

Det första du ska tänka på är att du är en vardagshjälte.

Arijana Marjanovic, vice ordförande Cykelfrämjandet

Arijana Marjanovic är vice ordförande på Cykelfrämjandet i Stockholm och förklarar vad du ska tänka på när du plockar fram cykeln första gången för året:

– Det första du ska tänka på är att du är en vardagshjälte. Du gör en väldigt stor insats, inte bara för din egen hälsa utan även för miljön och samhället.

– Men utöver det ska du tänka så enkelt som möjligt. Om cykeln har stått inomhus har den förskonats ganska mycket, då behöver du pumpa däcken, kolla så att kedjan är välspänd och att bromsarna fungerar. Om cykeln har stått ute och är riktigt ringrostig finns det serviceställen som du kan lämna in din cykel till för även om du är en "religiös cyklist" kan det vara svårt att få tid till att göra det själv.

En grundlig service hos din lokala cykelreparatör kan göras för runt 400–500 kronor och efteråt känns cykeln ofta som ny.

– Att bara göra den ren och fin, få på lite olja på kedjan – gör underverk. Ofta är det små grejer som kan göra stor skillnad, säger Arijana Marjanovic och kommer snabbt in på huvudsaken.

En godkänd cykelhjälm hittar du i din lokala butik för mellan 300–500 kronor och är ett måste för barn upp till 15 år.

– Jag brukar säga att barnen ska vilja ha på sig hjälmen. Det är nummer ett. Sedan ska den sitta bra, vara bekväm och inte ha några lösa remmar. Vet du att din hjälm har slagit i hårt i backen en gång eller har några sprickor ska du självklart skaffa dig en ny, säger Arijana Marjanovic.

Hur den ser ut eller vilken modell det ska vara spelar ingen roll, bara den är godkänd.

– Det är viktigt med hjälm men allmänt i Sverige är vi för fokuserade på säkerhet och att det är farligt att cykla. Det som är farligare än att cykla utan hjälm är att inte cykla alls. Det som dödar oss i dag är att vi lever för stilla och att välfärdssjukdomar drabbar oss.

– Fokus ska inte ligga på hjälmen. De flesta olyckor som sker är inte beroende på om du har hjälm eller inte. Olyckorna sker för att infrastruktursatsningar inom cykling ligger så himla långt efter jämfört med satsningarna på bil, säger Arijana Marjanovic.

Det viktigaste är ändå att man tar cykeln, när det är möjligt, till jobbet eller vad det nu kan vara.

– Fysisk aktivitet innan skolan och jobbet leder till ökad prestationsförmåga och så kan du fokusera bättre. Cyklingen kan bidra väldigt mycket plus att stora samhällsvinster kan göras om man vågar satsa.

Cykelfrämjandet och cykelkök

Cykelfrämjandet jobbar för en bättre cykelmiljö och har lokala avdelningar runt om i landet. De jobbar bland annat med trafik- och infrastrukturfrågor, erbjuder cykelutbildningar och utflykter i sina närområden. På deras sajt cykelframjandet.se kan du läsa mer om deras olika aktiviteter.

I Stockholm och i ett gäng andra städer finns det något som heter cykelkök. För den som inte vill lägga en massa pengar på en service och i stället vill lära sig hur man gör det själv, så kan man laga sin cykel där samtidigt som det finns personer som visar dig hur du ska göra. Där finns alla verktyg som du kan tänkas behöva och är som Arijana Marjanovic uttrycker det "verkligen en cykelfrämjargrej".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!