Nu finns det 12 000 oxelösundare

Befolkningen i Oxelösund fortsätter att öka och nu har en ny gräns nåtts. I sommar blev det 12 000 oxelösundare.

Lite trängre i Oxelösund. Nu har gränsen 12 000 invånare passerats. Samtidigt växer alla kommuner i östra Sörmland.

Lite trängre i Oxelösund. Nu har gränsen 12 000 invånare passerats. Samtidigt växer alla kommuner i östra Sörmland.

Foto:

Övrigt2017-07-02 10:00

Den 5 juni dök han eller hon troligtvis upp. Oxelösundare nummer 12 000 som sannolikt var en inflyttad, ny invånare, antingen från utlandet eller från andra delar av Sverige. Nu har SCB:s statistik kommit och när befolkningssiffrorna för första halvåret 2017 släppts kan det konstateras att det den sista juni bodde 12 037 personer i Oxelösund.

– Det är naturligtvis jätteroligt att vi fortsätter med den här positiva utvecklingen. Vi har som mål att öka befolkningen med en procent per år och de senaste åren, sedan 2012, har vi ökat stabilt, säger Catharina Fredriksson (S) som är kommunstyrelsens ordförande i Oxelösunds kommun.

De två stora anledningarna är inflyttning – dels från utlandet – dels från resten av Sverige.

– Vi ser ett ökat intresse att bosätta sig här. Priserna på bostadsrätter, fritidshus och villor har stigit. De som har invandrat och bosatt sig i Oxelösund sedan en tid tillbaka har vänner och släkt som valt att bosätta sig hos sina släktingar, fortsätter Fredriksson.

Sedan toppnoteringen på 15 164 invånare 1970 sjönk befolkningen fram till millennieskiftet då det bodde 10 866 här. Sedan har kurvan pekat uppåt, med några mindre dippar vissa år. Orsaker som neddragning av personal på SSAB har gett utslag på befolkningskurvan.

2016 ökade befolkningen med 220 personer. Ökningen medför även nya problem som måste lösas. Kommunchefen Johan Persson pekar ut bostadsbristen som ett av dem.

– Det ställer krav på oss att fortsätta det arbete vi påbörjat, att öka byggnationen, säger han.

Den senaste tiden har nytillskottet av bostäder i princip varit obefintligt, åtminstone i jämförelse med den befolkningsökning som skett.

– Det har blivit en förtätning i de boenden som redan finns i och med att det nästan inte uppförts några nya bostäder. De rapporter jag fått från fastighetsägarna är i alla fall att det inte blivit fler störningsrapporter som det kan bli när folk bor trängre och det är mycket spring i trapporna, fortsätter Persson.

Han får medhåll av Catharina Fredriksson om att en utmaning är bostadsbristen.

– Vi behöver bygga mer bostäder, men en del av de inflyttade ryms i det befintliga beståndet. Där finns möjlighet att växa. Vi har många äldre i vår kommun som lämnar sina villor och radhus och då lämnar plats för exempelvis en barnfamilj. Sedan omvandlas fritidshus till att bli permanentbostäder och det bidrar till inflyttning.

5 juni är det datum som kommunen tror att 12 000-strecket passerades.

– Vi tror att målsnöret passerades då, men det är en väldigt ovetenskaplig uträkning. Det är svårt att veta och vi kan inte peka ut vem som blev oxelösundare nummer 12 000, säger hon.

Procentuellt sett är det dock Trosa som ökar sin befolkning mest i östra Sörmland under det senaste kvartalet. Kommunen växer med drygt 1,1 procent och här bor det numera 12 667.

En kommun i Sörmland går mot strömmen och backar. Flen minskade med 49 invånare mellan april och juni.

Befolkningsökningen i östra Sörmland

Oxelösund: 12 037 (61)

Nyköping: 55 264 (177)

Gnesta: 10 890 (51)

Trosa: 12 667 (147)

Sifforna avser befolkningen i kommunerna 30 juni 2017. Siffran inom parantes är befolkningsförändringen är mellan 1 april till 30 juni.

Källa: SCB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!