‒Att stärka vår förmåga att rekrytera personal är en väldigt viktig fråga för oss och vi måste tänka strategiskt, säger Jacob Sandgren (S), personallandstingsråd.
Landstinget Sörmland har tidigare gjort flera personalsatsningar. För två år sedan gjordes till exempel en OB-satsning nattetid, utbildningstjänster skapades för sjuksköterskor som läser till specialisttjänster och helgtjänstgöringen minskades. Året därpå gjordes bland annat en lönesatsning med 3 500 kronor mer i månaden för sjuksköterskor i dygnet runt-verksamhet.
Genom den statliga professionsmiljarder, varav 28 miljoner tillfaller Sörmland, kan landstinget fortsätta på den inslagna vägen.
Utbildningssatsningen utökas nu till att gälla också andra personalgrupper än sjuksköterskor. Anställda som vill läsa till paramedicinare, det vill säga dietister, fysioterapeuter och arbetsterapeuter kan få ett utbildningsbidrag på 10000 kronor i månaden.
‒Det behövs fler i de här yrkesgrupperna på alla enheter, säger Rose-Marie Hedlund som är verksamhetschef för paramedicin i Landstinget Sörmland.
‒En anledning är att man har insett hur oerhört viktig rehabilitering är.
Samtidigt kommer ytterligare 30–35 sjuksköterskor få möjlighet att studera till specialister med bibehållen lön.
Även på läkarsidan gör satsningar då antalet AT-tjänster i landstinget utökas från 44 till 60. AT-tjänstgöring är något en läkare måste genomgå efter utbildningen för att få ut sin legitimation.
‒Det är högt tryck på att få göra sin AT-tjänst Sörmland, säger AT-chefen Anna-Clara Sterne.
‒I snitt får en läkare här vänta i 9,8 månader efter avklarad utbildning på att få göra sin AT-tjänstgöring, vilket fördröjer anställningen.
Andra satsningar ur professionsmiljarden i Sörmland är provtjänstgöring med handledarstöd för nyanlända med vårdyrkan, yrkessvenska för medarbetare utländsk bakgrund och utlandsrekrytering av sjuksköterskor.