OS-stjärnan på Kyrkskolan: Jag och barnen gör världen bättre

Barnen i Kyrkskolans klassrum lyssnar spänt, några med vidöppna munnar. Ex-hockeyproffset Danijela Rundqvist vill få skolbarn att börja idrotta – och bidra till en bättre, mer miljömedveten värld.

Danijela Rundqvist blev Mästarnas mästare i SVT 2015. Hon tog med bucklan till Kyrkskolan.

Danijela Rundqvist blev Mästarnas mästare i SVT 2015. Hon tog med bucklan till Kyrkskolan.

Foto:

Övrigt2018-12-07 17:02

Det är full fart i klassrummet och den ena frågan efter den andra peppras i väg mot gästen, bland annat "hur känns det att vara så känd?". Eleven Björn Andersson räcker upp handen.

– Vad är det längsta du har sprungit någon gång?

Danijela Rundqvist svarar att det är ungefär en mil, men att det totalt säkert handlar om något varv runt jorden.

Under torsdagen besökte den tidigare ishockeyspelaren Danijela Rundqvist Kyrkskolan i Västerljung. 34-åringen har bland annat varit proffs i ett flertal länder, deltagit i VM- och OS-turneringar samt vunnit SVT-programmet Mästarnas mästare (2015.) Nu är Danijela Rundqvist ambassadör för "Jorden runt-loppet för en bättre värld", som barnrättsorganisationen World’s children’s prize (WCP) och Sveriges olympiska kommitté (SOK) står bakom.

– Jag är här för att tillsammans med barnen göra världen bättre. Jag, tillsammans med SOK och WCP, har något som heter Jorden runt loppet. Det är utbildning i barnens rättigheter och demokrati. Nu är jag här i Västerljung för att inspirera och hjälpa till att nå de globala mål som finns uppsatta, säger hon.

Hon är en av ett 20-tal svenska olympier som reser runt och möter skolbarn i Sverige och försöker inspirera till engagemang för de globala målen, utifrån olympiska värderingar och egna sportsliga erfarenheter. Till år 2030 har världsledarna lovat att nå de globala målen för att minska orättvisor, extrem fattigdom, lösa klimatkrisen samt bidra till ökad fred och rättvisa. Danijela Rundqvist vill inspirera skolbarn att ställa krav på förändring som kan bidra till att nå FN:s globala mål för hållbar utveckling. Dessutom till att skolbarn ska börja idrotta.

Besöket i Västerljung inleddes med att Danijela Rundqvist föreläste för ett fullsatt klassrum om sin egen ishockeykarriär. Sedan gick hon och eleverna ut för att tillsammans promenera/jogga tre kilometer.

– Ett av målen är att vi tillsammans med barn över hela världen ska ta oss hundra varv runt jordklotet genom att röra på oss. Vikten av motion, idrott, att röra på sig och att våga testa både som barn och vuxen känns jätteviktigt.

Annika Rengfelt är lärare på Kyrkskolan.

– I den tidning som World’s children’s prize har så har vi läst om FN:s globala mål. Danijela relaterar till ett par av dem.

World’s children’s prize

World’s children’s prize-programmet (WCP) är världens största årliga utbildningssatsning som stärker barn till att som förändrare stå upp för allas lika värde, barns rättigheter, demokrati och hållbar utveckling.

Svenska olympier lär barnen om de globala målen och tar reda på hur de själva kan bidra till en bättre värld.

1 april är det målgång för "Jorden runt-loppet för en bättre värld" 2019. Då ställer barn i Sverige och hela världen sina krav på förändring och bildar mänskliga kedjor som sedan förlängs genom att de går eller springer tre kilometer. Tillsammans når de hundra varv runt jordklotet för en bättre värld.

Flickors lika rättigheter och ökad jämställdhet är i fokus under Jorden runt-loppet. Bland barn som deltar finns flickor som tvingats till barnäktenskap och som utsatts för övergrepp.

Sveriges olympiska kommitté och WCP samarbetar i Jorden Runt-loppet för en bättre värld för att ge barn goda förebilder, skapa möjlighet för alla att utvecklas oavsett bakgrund, kön och ekonomi och sprida värderingar om vänskap, respekt och strävan efter utveckling. Initiativet genomförs med stöd från Svenska Postkodlotteriet.

Sedan år 2000 har 42 miljoner barn deltagit, 630 000 av dem i Sverige.

WCP stöds av mer än 70 000 skolor i 116 länder (1 784 i Sverige), av över 778 organisationer samt utbildningsdepartement och institutioner.

Sedan starten har en halv miljon lärare utbildats i att arbeta med barnets rättigheter och demokrati i skolan.

Källa: World’s children’s prize

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!