Liljedalshemmet har nio ordinarie platser där patienter kan mellanlanda efter en sjukhusvistelse, innan man får komma hem eller får en plats på ett äldreboende.
Men sedan april har korttidsboendet varit överbelagt. Enligt nämndens delårsrapport var tio eller fler sängar belagda alla dagar i maj, varav två dagar med tolv patienter. I praktiken betyder det att extra sängar ställs in i rummen, men mer än tolv patienter får inte plats.
– Den här sommaren har det hänt något med demografin. Det har inte varit vanligt med överbeläggningar tidigare. Det leder till att man måste ta in mer personal, och anpassa saker och ting. Det är inte optimalt, säger Jenny Lundberg-Lydka, enhetschef på Liljedalshemmet.
Hon menar dock att man tidigt gick ut och knöt upp vikarier, och att verksamheten har fungerat bra trots det höga trycket. Då var den långa värmeböljan ett större problem.
– Det var väldigt varmt, det är svårt att arbeta i 32 grader. Men man gör vad man kan, säger Jenny Lundberg-Lydka.
Trots att Liljedalshemmet har varit fullt i flera månader är det enligt enhetschefen för tidigt att säga om fler permanenta platser behövs framöver. Trycket på korttidsboendet lättar till exempel när fler platser blir lediga på äldreboendena, så att patienter som ska dit kan slussas vidare. Och i vår öppnar kommunens nya äldreboende Strandhagen.
– Det låter illa, men är det inga dödsfall så kan inga nya komma in på särskilt boende. Då kan det vara så att man får vänta på ett korttidsboende, säger Jenny Lundberg-Lydka.
Den första januari i år ändrades även lagen så att betalningsansvaret för patienter övergår från landstinget till kommunerna efter tre dagar, i stället för fem. Det är något som flera kommuner menar har ökat trycket på just korttidsboenden.