Det myllrar faktiskt av intresse och spontan spelglädje i Gumshallen när en pickleballplan blir två för att SN:s utsända ska slå några bollar för att testa sporten – och när vi är klara tar andra vid direkt.
– Ja, det har lite den effekten i början, det är kul direkt. När jag och en kollega skulle göra i ordning ett nät slutade det med att vi körde match i en halvtimme, ler Emil Eklund.
Ungefär så såg det ut när de introducerade den amerikanska popsporten i lördags. Det kom nästan 100 intresserade – mer än dubbelt så många som Korpen i Nyköping hade räknat med.
– Det som var så häftigt var att man bara kunde ge utrustningen till alla som var där så satte de i gång och spelade och det flöt på. Så kunde man gå igenom lite teknik och regler efter ett tag. Men det är väl det som just är grejen med pickleball: det är roligt direkt för alla.
Ska man bli riktigt bra krävs det förstås mycket träning.
– Det brukar beskrivas som en blandning av bordtennis, badminton och tennis och det stämmer ganska bra. Eftersom ytan på ett pickleballracket är slät så blir det också minimalt med skruv i bollen – så det är ett lite speciellt spel.
[fakta nr="1"]
Men det blir oväntat bra kontroll med ett till synes lite märkligt racket.
– Ja, det blir ju lättare att få kontroll på bollen än badminton; beror nog mycket på att det är ett kort, kompakt racket, säger Emil och visar en forehand.
Är det dyrt om man vill köpa eget racket?
– Det finns lite olika varianter med trä som är billiga men också olika polykarbonatvarianter, med grafit. Det är från ganska billigt till upp till tusenlappen för ett tävlingsracket.
I USA finns det numera en bit över 200 000 tävlingsspelare och bland motionärer ska det vara den sport som växer snabbast efter att faktiskt ha funnits sedan 1965.
– Det beror på att det både är en ren familjesport och något för dem som vill ha en tuff elitutmaning. Det är klart att det är en fördel att ha bollkänsla och snabba fötter, men man kan spela ändå – speciellt dubbel som de flesta tycker är roligast.
I Sverige där padel växer och nästa år intar Nyköping på allvar även inomhus efter att ha funnits utomhus vid Kiladelens GK sedan 2015 finns budgetvarianten pickleball faktiskt på mycket färre ställen – även om man givetvis kan fixa till en plan med ett lågt nät vid alla inomhushallar som har badmintonlinjer.
– Jag tror att padel och pickleball enbart kompletterar varandra.
I skrivande stund ska det bara vara i Stockholm, Uppsala, Växjö, Vetlanda, Västervik och nu Nyköping som det finns mera seriösa anläggningar för pickleball.
Hur startade sporten?
– Det var ett gäng som blev sugna på att spela badminton men inte kunde hitta några badmintonbollar. Då sänkte de nätet, gjorde racketar av träskivor och på den vägen är det, förklarar Emil Eklund.
Det finns väl egentligen bara en sak som är lite oklart när det gäller pickleball: namnet.
– Det jag har hört är att det var hunden i familjen som grundade sporten som hette Pickles – den sprang och hämtade bollen helt enkelt, skrattar Emil efter att utan problem ha spelat singel ett tag mot SN:s reporter och fotograf.
Eller så var det nått med paddlarna på den sista båten som kom in i fiskeflottan.
Klart är att Korpens något lite mera glest bokade badmintonbanor kan få nytt liv med pickleball