Det säger eftersöksjägaren om efterspelet till en viltolycka på den sörmländska högriskvägen 52 för snart ett par veckor sedan.
Fredrikssons kritik mot hur polisen hanterade den enskilda olyckan är skarp och har genom en artikel på jaktjournalen.se uppmärksammats både bland andra jägare och inom polisen.
Den uttrycker också farhågor för hur eftersöket kan påverkas när polisens operativa länskommunikationscentral om ett år ska flyttas till Linköping. Också jägare på andra håll i landet känner oro för att polisens indelning i större regioner ska spoliera inarbetade rutiner och fungerande samarbeten.
– Det här är ett problem som många andra jägare upplever, menar Fredriksson.
Den viktigaste uppgiften för eftersöksjägarna är att på polisens uppdrag rycka ut för att minska de trafikskadade djurens lidande. Därför tog sig Leif Fredriksson till platsen för rådjursolyckan mellan Nyköping och Katrineholm – trots att polisens sms sa honom att inget platsbesök var nödvändigt. Han befann sig ändå i närheten.
Bilisten som kört på djuret hade rapporterat olyckan till polisen och märkt ut platsen enligt regelboken. Efter smällen hade det skadade djuret stapplat ut i skogen och lagt sig.
Olyckan inträffade vid 16-tiden. Men sms:et till Fredriksson kom först sju timmar senare. När jägaren då tog sig till den angivna platsen fann han att den var fullständigt fel.
Först tidigt morgonen därpå, 15 timmar efter att olyckan inträffat, lyckades han nå bilisten och få rätt platsangivelse. Trots flera timmars spårning kunde djuret inte hittas.
– Hade jag kommit dit efter, säg, 20 minuter kunde utgången för djuret blivit en annan, säger han frustrerat.
Dröjsmålet, troligen även den felaktiga platsangivelsen, berodde på en felkoppling. Bilistens samtal hamnade hos polisregionens kommunikationscentral i Linköping när det skulle ha gått till länskommunikationscentralen i Eskilstuna.
Operatören i Linköping mejlade anmälan till Sörmlandspolisen och någonstans brast då kedjan.
Björn Granquist är länsansvarig jägare inom Nationella viltolycksrådet som tillsammans med polisen ansvarar för att eftersöket ska fungera. Han drar inga stora växlar på händelsen.
– Den är ytterst isolerad och uppstod för att bilisten kopplades fel. Normalt fungerar det bra: det tar max fem minuter efter att olyckan rapporterats innan polisen har kontaktat en jägare. Det enda som kan skapa fördröjning är om polisen har det ovanligt stökigt.
Under det senaste året har 3 324 viltolyckor rapporterats till polisen i Sörmland.