När rapporten om hur länge äldre får vänta mellan kvällsmål och frukost presenterades på vård- och omsorgsnämnden var politikerna eniga om att något måste göras.
– Vi var inte nöjda med resultatet, absolut inte, säger Veronica Andersson.
Johan Schenström (M), andre vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden, är också kritisk.
– Det är illa, det fungerar inte alls bra, säger han.
– Det är klart att det är allvarligt. Det kan få långtgående konsekvenser om man inte sköter det här. Det har betydande hälsoeffekter för de äldre om man serverar små måltider ofta.
Nämnden accepterade rapporten, men krävde också ett tillägg. Till hösten ska tjänstemännen i division social omsorg återkomma till politikerna med en handlingsplan med nya rutiner över hur man ska komma till rätta med de brister som framkom.
Rapporten visade att nattfastan, alltså de antal timmar som de äldre är utan mat från kvällens sista mål till frukost, i genomsnitt är för lång på Nyköpings äldreboenden. Undernäring är vanligt bland äldre på vårdboenden och det är extra viktigt att de får mat ofta. Socialstyrelsen rekommenderar att inga äldre ska behöva vänta mer än elva timmar på mat under natten. I Sörmland har mätningar gjorts vartannat år sedan 2012. Den senaste från i höstas visade att nattfastan på Nyköpings äldreboenden i snitt var 12,25 timmar. Det är marginellt bättre än 2014, men faktiskt en försämring jämfört med 2012. Och det finns boenden där de äldre får vänta mer än 13 timmar mellan kvällsmål och frukost.
Veronica Andersson hänvisar till att en ny tjänst har inrättats för en koststrateg för att förbättra situationen. Men den nya koststrategen anställdes i höstas, alltså fyra år efter att den första rapporten med för lång nattfasta publicerades.
– Det är klart att man alltid kan vara efterklok och tycka att det här borde ha gjorts tidigare. Men med regeringens extra satsning på stimulansmedel i omsorgen förra året satsade vi på en koststrateg som vi tycker är mycket viktigt.